JEDAN SASVIM FIN IZBOR…

 

ZA UŽIVANJE. ZA ONAJ TAKO DOBAR OSEĆAJ I POSEBNO ISPUNJENJE KADA PROČITATE DOBRU STVAR ILI KADA PRIMETITE DA UPIJATE RADOST OSOBE KOJOJ STE POKLONILI KNJIGU

 

 

 

 

SKANDINAVSKI TRENUTAK

Frederik Bakman: ČOVEK PO IMENU UVE (Laguna) Ukoliko volite suptilni severnjački senzibilitet, treba da nabavite i pročitate ovaj roman (pojaviće se u knjižarama ovog meseca). Glavni junak priče je usamljeni džangrizavi starac koji se prema ljudima koji mu se ne dopadaju ponaša kao prema lopovima koje je uhvatio na delu. Uveov svet okreće se naglavačke, a komični zaplet dobija ubrzanje kada u neposredni komšiluk stigne bučna mlada porodica i prilikom useljenja ošteti njegovo poštansko sanduče (!). Naravno, iza starčeve grube spoljašnjosti, postoji priča o kompleksnim emocijama i velika količina sete… Frederik Bakman, poznati švedski bloger i kolumnista, autor je ovog međunarodnog fenomena iz 2012. godine, do sada prevedenog na četrdeset jezika. Po romanu je nedavno u Švedskoj snimljen i film koji je trenutno nominovan za Oskara, za najbolji strani film. Senzitivno i vešto.

 

 

 

 

HIPERREALISTIČNO

Karl Uve Knausgor: MOJA BORBA 3 (Booka) Čitanje “Moje borbe” predstavlja pravi podvig (i zbog obima i zbog teme!) i jedno vrlo originalno iskustvo. Kod nas je u izdanju Booke do sada objavljeno tri od šest tomova ovih monumentalnih memoara štampanih na više od tri i po hiljade strana. Obimno, kompleksno i neverovatno iskreno, Karl Uve Knausgor priča o svom životu u maniru prustovskih prisećanja, o prošlosti i sadašnjosti, ne štedeći ni sebe ali ni ljude koji su mu bliski. Iako su u Norveškoj knjige koje je napisao pre Moje borbe dobro prihvaćene, upravo je ovo kontroverzno delo, objavljeno u periodu od 2009. do 2011. godine, postiglo ogroman uspeh kod čitalaca i kritike i obezbedilo autoru prepoznatljivost i popularnost na domaćem tlu. Mnogi su zamerili piscu to što je u potpunosti izložio svoju privatnost i živote svojih prijatelja i porodice, posebno svoje bivše supruge. I sam Knausgor je u jednom radijskom intervjuu naveo da se ponekad oseća kao da je sklopio pakt s đavolom, jer je postigao ogroman uspeh, a žrtvovao odnose s prijateljima i sa porodicom. Knjiga je postala globalni kulturni fenomen, predmet analiza i studija i moćan artefakt vremena. Samo u Norveškoj prodato je preko 450.000 primeraka. Ovo je zaista jedinstveno delo.

 

 

 

O USAMLJENOSTI I ŽIVOTU

 

Justejn Gorder: Lutkar (Geopoetika) Jeste li čitali “Devojku s pomorandžama”, “Kći direktora cirkusa” ili “Sofijin svet”? Jer ako jeste, onda znate sve o suptilnom literarnom tkanju Justejna Gordera. Ali, ako niste, opustite se i pripremite na specifičnu pripovedačku energiju ove neobične porodične hronike. Jakop je usamljenik i izopštenik; čudak i, od rođenja, slepi putnik u svakom društvu. Odlazi na sahrane nepoznatih ljudi, jer se jedino tu oseća kao pripadnik neke velike familije. Na njima pokazuje svoj prvi veliki talenat – pričanje priča, koje ljudi uvek opčinjeno slušaju. Druga strast je otkrivanje veza među jezicima. Jakop ima jednog bliskog prijatelja, Pelea, koji ga uvlači u bizarne situacije. Ovo je dirljiva, inspirativna priča o usamljenosti, bliskosti, o smislu života. Gorderova izuzetna pripovedačka energija, poznata iz njegovih prethodnih knjiga, i u ovoj budi našu radoznalost i preplavljuje nas suštinskim životnim pitanjima u kojima nailazimo na tako jednostavne, a tako moćne rečenice poput ove:„Usamljenost se lakše podnosi u samoći nego u paru“. Prefinjeno i zanimljivo.

 

 

 

ŽENSKI BORN?

 

Stefeni Majer: HEMIČAR (Vulkan) Novi romantični triler bestseler-autorke Stefeni Majer (serijal “Sumrak”) predstavlja odličan poklon za tinejdžera, ali i za svakog ko voli da uživa u laganoj fikciji. Zabavna priča, pisana “kao za film”, sa neverovatnom svemogućom heroinom (u stilu Džejsona Borna), puna dinamičnih situacija i superuzbudljivih obrta. Ona je radila za američku vladu, i kao ekspert u svojoj branši, bila je jedna od najbolje čuvanih tajni misteriozne agencije. A kada su njeni poslodavci shvatili da bi ta mlada dama mogla da predstavlja ozbiljan problem, rešili su da je uklone, naravno, bez upozorenja. Tako da, kad joj u jednom trenutku ponude zadatak kojim bi mogla da “obriše” veliku metu sa svojih leđa, ona prihvata, ali ubrzo, užasnuta, shvata da se situacija iskomplikovala i postala ekstremno opasna. I to, naravno, nije sve. U ovoj napetoj priči o ljubavi, špijunaži i akciji, Stefeni Majer je još jednom pokazala svoje umeće za osmišljavanje bestselera. Dinamično i uzbudljivo.

 

 

 

 

LAGANO & NEODOLJIVO

 

Aleksandar Mekol Smit: DRAGOCENA I GREJS (Samizdat B92) Verujem da svaki roman iz čuvenog serijala o Mme Ramocve kod većine nas probudi želju da upoznamo te jednostavne, vickaste junake u autentičnom afričkom ambijentu. Uz to, dobar broj nas svestan je, da dok čita o avanturama korpulentne detektivke, istovremeno i uživa u finom, plemenitom jeziku neumornog britanskog pisca. U poslednjem, sedamnaestom nastavku koji je Aleksandar Mekol Smit napisao, opet se svašta dogodilo. Jednog lepog jutra, kod šefice Prve damske detektivske agencije u Bocvani, pojavila se određena gospođa iz Kanade i zamolila Dragocenu Ramocve da pronađe ženu koja joj je nekada davno bila dadilja, u detinjstvu koje je provela u Bocvani. U rešavanju slučajeva Mmi Ramocve i ovog puta pomaže njen mali, ali efikasan tim: gospodin Polopeci, nastavnik hemije s pola radnog vremena i novi pomoćnik u agenciji, Čarli, njen štićenik, nekadašnji šegrt gospodina Dž.L.B. Matekonija i plahovita Grejs Makuci, najvažnija saradnica mudre dame. Ovo je još jedna pripovest o detektivskom poslu i komplikovanoj ljudskoj prirodi, kao i o poukama o praštanju, zahvalnosti i dužnosti. Za efikasno opuštanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 171 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like