Najsvežiji TV mutant

Pre sedamnaest godina, kada je startovao serijal “X Men”, verovatno nismo razmišljali o tome koliko će svaki segment ekranizovanog Marvelovog blaga biti veliki i važan. Ali, posle sjajnog “Ironmena”, postalo je potpuno jasno da smo na pragu jedne nove ere akcionih/SF blokbastera i dobrih televizijskih serija. Fanovi tako, osim uobičajene vesele histerije kojoj se prepuštaju nekoliko puta godišnje, dok razdragani odlaze na najnoviju Marvelovu premijeru, imaju mogućnost i da u periodu između dva bioskopska hita, u brojnim uglavnom dobro pripremljenim TV serijalima, prate sudbine različitih superjunaka, tajnih agenata i solidne količine mutanata. Pa smo tako, samo tokom poslednjih pet godina mogli da biramo između različitih  televizijskih kreacija, od “Agents of S.H.I.E.L.D.”, preko serija “Daredevil”, “Jessica Jones”, “Luke Cage” sve do najnovijih, “Legion” i “Iron Fist” koja startuje na Netflixu 17. marta.

Ekstremno interesantna i potpuno nestandardna za Marvelov manir je “Legion” (FX Networks, Fox), serija koja će, bar prema prve četiri emitovane epizode, biti prava poslastica za gledanje. Priča je zasnovana na jednom sporednom junaku iz ogromne Marvelove mutantske mitologije i do sada nema očigledne veze sa filmskom franšizom. Jedino što eventualno može da poveže ovog neobičnog mutanta, osim njegove prirode i, delimično, okruženja, sa “X Men” je sićušno X koje se pojavljuje u logu naslova. Glavni junak, Dejvid Holer, od detinjstva veruje da je mentalno bolestan. Na početku televizijske priče ispostavlja da je on mnogo više od izmučenog šizofreničara, kao i da predstavlja metu sa moćima koje prevazilaze granice razumevanja. Brojne podeljene ličnosti kontrolišu različite aspekte njegovih moći, i zato je Dejvid opasan, labilan i nepouzdan antiheroj (koji je, prema originalnom stripu, sin Profesora Ksavijera).

Ovu dinamičnu, sofisticiranu priču koja se grana u svim pravcima, osmislili su Noa Hauli (Fargo), Džek Kirbi i, naravno, Sten Li, prema stripu Krisa Klaremonta i Bila Sinkijevica. U seriji glume odlični Den Stivens (Dauntonska opatija…), Rejčel Keler, Obri Plaza (Parks And Recreation), Džin Smart i mnogi drugi. Prepustimo se i uživajmo do kraja se sezone! 🙂

 

(Visited 34 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like