Čarolija malih stvari

U njenim modelima klinci i klinceze izgledaju onako kako treba – kao prava, bezbrižna deca. I da, u poplavi lažnjaka, šarenog bofla i raznih artikala za jednokratnu upotrebu, odeća koju osmišljava Nadežda Til izdvaja se svojim neobuzdanim, nestašnim veseljem i posebnim kvalitetom…

Kako ste počeli da se bavite izradom dečje odeće i asesoara Handmade by Till? Na ovo pitanje nezahvalno je dati precizan, jednostavan odgovor zato što u stvari ne znam kada se desio taj trenutak. Ja sam po struci ekonomista u turizmu i ugostiteljstvom, turizmom i hotelijerstvom bavila sam se godinama. Poslednje radno mesto u struci bilo je mesto upravnika jednog od novosadskih hotela, a onda sam u jednom trenutku shvatila da to nije posao kojim bih mogla još dugo da se bavim. Kako nikada nisam bila ljubitelj komercijalne garderobe niti serijske proizvodnje, već dugo imam običaj da prepravljam svoju odeću, a kada sam dobila kćer, i njenu. Ona je veliki ljubitelj životinja i ja sam jednog dana, pokušavajući da joj ispunim želju, najpre prenela njen crtež na krpice, a zatim i na majicu. Kada smo krenuli da ušivamo i dorađujemo, nastala je prva majica, zatim i haljina, pa helanke… Na kraju je sva odeća koju je nosila moja kći osmišljena prema njenim idejama i prilagođena njenim potrebama. Ona je vrlo aktivno dete, te je i garderoba trebalo da bude udobna i praktična. Upravo iz nastojanja da zadovoljim njene potrebe, a zbog nemogućnosti da na postojećem tržištu nađem dovoljno kvalitetnu, dugotrajnu i udobnu odeću, upustila sam se u novi izazov. Oblačeći svoje dete u veselu, šarenu i unikatnu garderobu, nailazila sam često na oduševljenja drugih mama, dece, drugarica i okoline. Upravo iz toga se rodila i moja želja, kao i motivacija da se upustim u nove izazove. Tako je nastao brend , odnosno Radionica Ume Til. Zbog velikog interesovanja i potražnje, posle nekoliko meseci bilo je neophodno da angažujem veći broj ljudi, i to je sada, nakon četiri godine, moj uigrani tim.

  

Kako ste organizovali posao, da li vam neko pomaže? Kao što sam već spomenula, potražnja je zahtevala i tim. Nije bilo lako pronaći ljude potrebnih zanata, a sa istom vizijom. Sada uz sebe imam nekoliko žena koje moje ideje, zajedno sa mnom, sprovode u delo, i na koje sam izuzetno ponosna. Jer, bez njihove podrške, bez obzira na svu radost stvaranja, ovaj posao ipak ne bi imao tu lakoću i zadovoljstvo.

Odakle inspiracija za modele i šta sve imate u ponudi? Inspiracija dolazi iz svakodnevice, iz potreba mog deteta, kao i druge dece iz okruženja. Njihova igra i razne aktivnosti, poput šetnje kroz šumu, igre u pesku na igralištu, vožnje rolera ili bicikla, neprestano me inspirišu na modele u kojima će mališani izgledati šareno i veselo, a koji su istovremeno udobni i kvalitetni, i dugotrajni. Ovo je garderoba koja se ne haba tako lako i koja ne gubi svoju formu. Ne želim da zvučim neskromno, ali komadi koje pravim mogu se nasleđivati, a to je ujedno i velika draž detinjstva, kada ti neko pokloni nošenu stvar 🙂 Tako su nastale haljine, majice i duskevi za dečake i devojčice, razne vrste trenerki, šortsevi, helanke, suknje, pantalone na tregere, romperi, jednodelne pidžame, rajfovi, broševi, šnalice i drugi asesoari.

Da li je teško nabaviti materijale, pošto je svaka dečja kolekcija jednostavno neodoljiva? U početku je bilo nemoguće pronaći zadovoljavajući kvalitet materijala na našem tržištu. Igrom slučaja, tokom jednog boravka u Nemačkoj, posetila sam mali bazar gde su se predstavljali prodavci raznih materijala i drugih sirovina, na kojem sam pronašla ono što meni odgovara. Od tog trenutka, kompletna paleta garderobe izrađena je isključivo od tkanina iz uvoza. A to opravdava cenu proizvoda, jer svesna sam činjenice da se cena mojih modela mnogima, a ponekad i meni, čini visoka. Uz to, kod nas se mogu naći i jeftiniji proizvodi. Međutim, ipak se ne radi o proizvodu istog kvaliteta. Za ove četiri godine, nisam imala ni jednu reklamaciju. A svaki artikal pre iznošenja na tržište obavezno prolazi kontrolu, kroz mašinsko pranje, detaljan pregled i peglanje, da bi se odmah uočili i eventualni propusti koji su mogući kod ručno rađenih stvari. Jer na većini modela, svaki proizvod i njegov detalj (aplikacija) ručno je nacrtan, isečen i ušiven.

Gde mogu da se kupe modeli Handmade by TillModeli Handemande by Till se pre svega mogu naći na istoimenoj FB stranici, kao i direktno u Radionici Ume Til u Petrovaradinu. Vrlo rado se odazivam pozivima kreativnih bazara koji se održavaju u zemlji i inostrantvu, na kojima prodajem svoje artikle. Od februara ove godine moji proizvodi mogu se naći i u maloprodajnom objektu u Beogradu, u Balkanskoj 24, u butiku Baby Charlotte. Ukoliko se izabere nešto od izrađenih proizvoda, isporuka je u roku od par dana. Takođe, potrošači mogu da požele da izrađena stvar bude po njihovoj ideji, u tom slučaju isporuka je nešto duža, s obzirom da je u pitanju ručna izrada.

Tekst: lolaloops.com Foto: Privatna arhiva

(Visited 413 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like