Letnja literatura s pedigreom

Leto napreduje solidnim tempom, a ovaj kratki predah od junskih omorina omogućiće kvalitetan doživljaj, istinsko uživanje u dobroj knjizi! 🙂

Ivana Đilas: KUĆA (Booka) O KREDITU I DRUGIM DEMONIMA Na početku je delovalo da je to dobar plan, a posle se ispostavilo da je vrlo teško izaći iz začaranog kruga… Barbara Cerar, slovenačka glumica, sjajno je sažela sve objasnivši da je Kuća Ivane Đilas „duhovita i potresna priča o zamkama u koje se uhvatila naša generacija. Svojom izuzetnom strukturom, duhovitom neposrednošću i surovom iskrenošću drži te dok je ne pročitaš do poslednjeg slova.“ Ovo delo zauzima visoku poziciju na listi za čitanje tokom juna!

Vladimir Arsenijević: KA GRANICI (Laguna) CLOACA MAXIMA III Roman Ka granici objavljen je pre tri dana i treći je deo tetralogije čije je stvaranje autor rasporedio na više decenija. Za sve nas koji smo se nekada davno izgubili u U potpalublju i Anđeli, ovo je apsolutni must read. U priči, mala porodica beži od ratnih strahota na sunčano i toplo grčko ostrvo, u potrazi za spokojem i mirom.

Dubravka Ugrešić: FORSIRANJE ROMANA-REKE (Booka) SOMETHING OLD Savršeno za sve nas koji nismo pazili na času i tek nedavno otkrili moć najprevođenije književnice s ovih prostora! Roman koji je objavljen pre trideset godina, i koji je svojoj autorki doneo NIN-ovu nagradu, vratiće čitaoce u osamdesete godine prošlog veka, u završnu epizodu komunizma, na jedan susret pisaca, među paradu živopisnih likova i priča.

Pol Oster i Dž. M. Kuci: OVDE I SADA (Samizdat B92) PREPISKA DVA BLISTAVA UMA Pošto su se 2008. godine upoznali na jednoj australijskoj književnoj smotri, romanopisci Pol Oster i Dž. M. Kuci započeli su redovno da se dopisuju u nadi da će time podstaći varnice inspiracije. Rezultat je ovaj pitki intimni dijalog s rasponom od tri godine, s temama od sporta, preko očinstva, erotike, braka do prijateljstva i ljubavi, koji je osim što je sjajan za čitanje i divan portret dva književna virtuoza.

Ijan Makjuan: ORAHOVA LJUSKA (Čarobna knjiga) NEOBIČNI NARATOR Glavni junak je nerođeni dečak, koji prati zaplet iz navodno najbezbednijeg položaja koji pripadnik ljudskog roda može zamisliti – iz majčine utrobe. U maestralno napisanom, dinamičnom romanu pitanja ljudskosti i odgovornosti postavljena su na način koji šokira čitaoce ostavljajući ih bez daha dok prate čudnog naratora na njegovom neočekivanom putu do početka – rođenja.

Ben Lerner: POLAZAK SA STANICE ATOČA (Booka) AMERIKANAC U INOSTRANSTVU Vrlo zapažen debitantski roman s s iščašenim, nepouzdanim glavnim junakom koji tokom svog boravka u Španiji pokušava da shvati sebe i svoj odnos prema umetnosti. Ovo preispitivanje, između ostalog obuhvata i pitanja percepcije, važnosti poezije i autentičnost novih poznanstava. Savršeno za zenit leta, odnosno više temperature: uvrnute duhovite frustracije jednog pozera.

Sara Dunant: U IME PORODICE (Laguna) BORDŽIJE, NEPRESUŠNA INSPIRACIJA Evo još jednog raskošnog istorijskog romana iz pera popularne spisateljice Sare Dunant. Roman odražava turbulentni istorijski trenutak i ostavlja mitove po strani kako bi oživeo porodicu Bordžija, komplikovanu, surovu, strastvenu i moćnu. Ovo je uzbudljivo putovanje kroz poslednje godine dinastije Bordžija, i to u društvu mladog Nikola Makijavelija.

(Visited 190 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like