Four down, one to go (Godina muzičkog življenja: deo 2)

Pre dva dana završio se još jedan Exit. I dok su poslednji zvuci dopirali s Đave i komešali najtromiji početak nedelje na svetu, postajalo je jasno kako je konačno i u ovom kutku sveta, na domaćem terenu, i to nakon određene kilometraže, sve u vezi s festivalima postalo superozbiljno. Sada stvarno svi žele da budu deo toga.

Jun i jul su ponudili pravo muzičko izobilje, i dogodilo se da u radijusu od sedam sati vožnje uspešno egzistira najmanje pet festivala. Nakon neodoljivog ArsenalFesta koji je (ove godine posebno!) oduševio nespremne i potvrdio da se superozbiljno naoštrio, te INMusica koji je krajem juna briljirao (a svake jeseni nas uredno oduševi urednim najavama svog rafiniranog programa), ili mađarskog Volta koji je najluđa četvorodnevna žanrovska mešavina koju možete da zamislite (Depeche Mode & Iron Maiden, na primer), i tek završenog uzavrelog Exita, stvari se za festivalske hodočasnike neće završiti.

  

Jer ljubitelji gitarske mjuze u trendu, najvećih pop i hiphop zvezda i veštih nordijskih didžejeva, biće istinski uzbuđeni kada čuveni Sziget (8-15. avgust) konačno odmota svoj lajnap. Ovaj veteran, preteča & uzor gomile festivala u regionu, dobitnik dve nagrade Best Major Festival i dve za Best Line-up, ovog avgusta predstaviće neka od najvećih imena s svetske muzičke scene. U pažljivo omišljenom programu naći će se Kendrik Lamar, Like Li, Gorillaz, Bonobo, Lana del Rej, Mumford & Sons, Dua Lipa, Kygo, Arctic Monkeys, Bastille (šurnaesti put), Parov Stelar, Šon Mendes i još gomila drugih – a to je tek deo programa sa kolosalnog Dan Panaitescu Main Stagea. Na Szigetu se nalazi još pet bina sa gomilom svirki, kao i niz punktova na kojima je sitizensima omogućeno zezanje (joga, salsa, sportske aktivnosti, razgledanje izložbi, razne radionice, bioskop, pozorište, cirkus, pevanje uz logorsku vatru, učenje šaha ili šahovska takmičenja). Prvi koncerti počinju u rano po podne, a neke od aktivnosti još tokom prepodneva. Sve je objedinjeno na ovom prostranom festivalskom ostrvu – festival, kamp, klopa, plaža, zanimacije. Lako se štimuje dobra atmosfera. A za muzičke sladokusce veoma je važno da pre odlaska na Sziget prvo nabace kondiciju, a da zatim dobro prouče program i satnicu!

Foto: Promo/Sziget 2017/ Rockstar Photographers (@rockstarphotographers)

(Visited 47 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like