Kultura kuhinje za bolji stil života

Ovo je opasno vreme: nalazimo se u jeku sezone slava & prejedanja, raznih vašara i degustacija, i hvatamo zalet za novogodišnje i božićne praznike. Na kraju slavlja obično smo letargični, u polusnu, otežali od hrane koju smo ubacili u sebe kao da nam je poslednja u životu. A kada shvatimo da smo nagrabusili, opredeljujemo se za detoks kojim se stvari obično ne rešavaju trajno, ma koliko mi to želeli. Ipak, uz malo napora i mrvicu kreativnosti, tokom cele godine možemo živeti zdravo i uživati u hrani. A ključ je, uz umerenost i fizičku aktivnost, mediteranski stil ishrane.

Prema uopštenoj definiciji, mediteranska dijeta objedinjuje sve zdrave navike u tradicionalnoj ishrani naroda čije države izlaze na Sredozemno more – Italija, Španija, Grčka i Francuska. Naravno, nacionalne kuhinje ovih naroda posebne su svaka na svoj način, a pomenuti način ishrane pokupio je najbolje iz svake od njih: obilje raznovrsnog povrća, voća, leguminoza (boranija, grašak, sočivo, pasulj, bob), orašastih plodova, žitarica, ribe, nezasićenih masti poput maslinovog ulja uz male količine mlečnih proizvoda i crvenog mesa. Ovaj stil ishrane povezuje se sa dobrim zdravljem a zadovoljava onog rogatog gurmana koji čuči u svakom od nas.

Sad kad smo se podsetili da promenom stila ishrane, bez rigoroznih dijeta možemo da učinimo život kvalitetnijim, evo najave jednog lepog dešavanja koje nas uskoro očekuje po treći put i koje i te kako može da posluži kao inspiracija – in modo italiano!

To je III Nedelja italijanske kuhinje u svetu koja će se u našoj zemlji održati u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Subotici od 19. do 25. novembra. Ova manifestacija sastoji se od seminara o tradicionalnim italijanskim proizvodima, predavanja i demonstracija kulinarskih umeća uglednih italijanskih kuvara, radionica italijanske kuhinje, dvodnevnog sajma koji predstavlja visokokvalitetne italijanske proizvode i posebne večeri posvećene italijanskoj kuhinji na avionskim letovima prve klase. Od 15. novembra, u trajanju od 15 dana, u Maxi supermarketima (Maxi je i glavni partner dešavanja), promovisaće se italijanski proizvodi, dok će 28 restorana u navedenim gradovima ponuditi svojim gostiima posebno osmišljene italijanske menije.

Otvaranje Nedelje italijanske kuhinje održaće se 19. novembra uveče u hotelu Hyatt Regency, a na konferenciji za medije biće predstavljen detaljan program.

Italija ove godine organizuje III Nedelju italijanske kuhinje u svetu sa preko 1000 događanja u svojih 296 diplomatskih i konzularnih predstavništava. Tema ovogodišnjeg izdanja biće Mediteranska ishrana koja Italiju čini jednom od najzdravijih zemalja u svetu. Nedelju italijanske kuhinje u Srbiji organizuje Ambasada Italije u Beogradu u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu (IIC), Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu (ICE), Komorom italijansko-srpskih privrednika (CCIS), Udruženjem italijanskih privrednika u Srbiji (Confindustria Serbia), Počasnim konzulatom Italije u Subotici i Kulturnim centrom Piazza Italia iz Subotice, uz podršku srpskih i italijanskih kompanija.

 

 

 

 

(Visited 77 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like