Italijanska kuhinja, tradicija, umeće & večna lepota

U toku je četvrto izdanje dobro poznate manifestacije, s gastronomskim radionicama, promocijama, edukacijama i ozbiljnim apelom za pomoć

Četvrto izdanje Nedelje italijanske kuhinje u svetu održava se u Srbiji od 18. do 24. novembra u organizaciji Ambasade Italije u Beogradu, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu (IIC), Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu (ICE), Komorom italijansko-srpskih privrednika (CCIS), Udruženjem italijanskih privrednika u Srbiji (Confindustria Serbia), Počasnim konzulatom Italije u Subotici uz podršku italijanskih i srpskih kompanija.

Ovogodišnja manifestacija, pod sloganom Preporuke za pravilnu ishranu: ukus za ukus, promoviše vrhunske italijanske proizvode i kulinarske veštine, inače veoma važne komponente italijanske kulture.

Tako su gastronomske radionice kuvara Erosa Pika, ovenčanog Mišelin zvezdom, već obeležile živopisnu nedelju kuhinje u Srednjoj turističkoj školi Novog Beograda, dok se u petak završavaju predavanja i radionice škole kuvanja Scuola Bianca u beogradskoj Visokoj hotelijerskoj školi. Edukacije se održavaju i u Kulturnom centru Piazza Italia u Subotici, drugom gradu-domaćinu ove manifestacije.

Tu je i dvodnevni sajam u organizaciji Komore italijansko-srpskih privrednika, PortaItalia i Bianco e Rosso, koji promoviše italijanske proizvode vrhunskog kvaliteta, kao i Dan italijanskih vina (23.novembra) posvećen izuzetnim italijanskim vinima, u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE).

Za to vreme, supermarketi Mercator, Idea i Roda do 27. novembra, u posebno organizovanim sekcijama svojih prodavnica, promovišu italijanske proizvode. Mercator je posvetio poseban događaj promovisanju italijanskih proizvoda uz muzički program i degustaciju hrane.

VAŽNO Program četvrte Nedelje italijanske kuhinje u svetu održava se u 110 zemalja širom sveta, promovše ga italijansko Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodnih odnosa, a povezan je sa kampanjom Doprinos za poplavljena područja (Contributo emergenza acqua).

Ova kampanja opštine Venecija treba da pomogne gradu koji je nedavno teško oštećen zbog opasnog priliva vode, a biće pomenuta na svakom događaju, uz osvrt na prethodne dane i predloge za pomoć.

Let’s Help Venice! Pomozimo Veneciji!: Ambasada Italije prenosi apel gradonačelnika Venecije, Luiđija Brunjara, i poziva sve da doprinesu kampanji o vanrednom stanju zbog poplava. Venecija je italijanski ponos,Venecija je zajedničko nasleđe i jedinstveno mesto na svetu. Zahvaljujući vašoj pomoći, zasijaće ponovo. Donacije je moguće ostvariti preko sledećeg računa. Hvala vam!

Naziv računa: Comune di Venezia-Emergenza acqua alta

Namena uplate: Contributo emergenza acqua / Doprinos poplavljenom području

IBAN: IT 24 T 03069 02117 100000 018767

BIC (za međunarodne uplate): BCITITMM

(Visited 124 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like