Samo četiri dana nakon trijumfa, 1917 stiže u domaće bioskope

Dok na ovo mirno i blagosloveno Badnje veče pomama pirotehničkog slavlja dostiže svoj vrhunac, pravi je trenutak da se izolujemo od buke i pokušamo da rezimiramo upravo dodeljene nagrade Holivudskog udruženja stranih novinara. I da najavimo jedan zanimljiv film 🙂

Prošle noći konačno su podeljeni Zlatni globusi 2020. Kao i svake godine, atmosfera je bila svečana, kao i svake godine, Riki Džervejz je razvalio (ovog puta bio je posebno nemilosrdan, što je stariji deo holivudskog auditorijuma uglavnom teško podneo), kao i svake godine, crvenim tepihom su prodefilovale zvezde u zanosnim i često apsurdnim modnim kreacijama.

Uglavnom su favoriti i osvojili nagrade – i Fleabag i Bilo jednom u… Holivudu, i Succession, i Hoakin Feniks i Rasel Krou, i Olivija Kolman, Mišel Vilijams i Brajan Koks i ostalo je sasvim dovoljno vremena za analize & komentarisanje zahvalnica.

A Mendezov poslednji film, 1917, neobično snimljena priča o dva kurira u klanici Velikog rata koji treba da spasu 1600 saboraca, uleteo je u krug nominovanih pred sam finiš, kada je dosta filmskih i televizijskih dela odavno pogledano i ocenjeno, i sinoć je, čini se u brišućem letu odneo dva važna priznanja – za najbolji film i najbolju režiju.

Sem Mendez (American Beauty, Revolutionary Road, Away We Go, Skyfall…), britanski pozorišni i filmski reditelj koji iza sebe već ima čitav niz značajnih nagrada, snima filmove kojima se ne može osporiti kvalitet. Mendez je koscenarista i reditelj filma 1917, ostvarenja snimljenog pokretnim kamerama čija koreografija pruža utisak jednog dugog kadra i strašne realnosti prve linije fronta. Glavne odlike su neprekidna akcija i čini se da zaista nema realističnijeg načina da se publika uvuče u radnju filma.

MINI INFO: U novijoj filmskoj istoriji, sa odlično skockanim pet minuta DUGIM kadrom sreli smo se u argentinsko-španskom filmu El secreto de sus ojos (2009), da bi nas nekoliko godina kasnije Injaritu očarao NEZABORAVNIM Birdmanom (2014) koji izgleda kao da je CEO snimljen iz jednog kadra.

Ovaj film stiže u domaće bioskope u četvrtak, 9. januara.

(Visited 153 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like