Izmenjena stanja & grozomorna svakodnevica…

…sada su prošlost. Sjajna ponuda novih izdanja, fini prolećni vazduh i blage temperature više su nego dovoljan razlog za uživanje. Hajde da se potrudimo da to uradimo kvalitetno: gudbaj bed vajb, knjigu pod mišku, pa napolje 🙂

Tokom protekla dva meseca, čudno sam trošila dane i nedelje (kao i većina, valjda). Nisam uspevala da čitam, a sopstvene strahove i nervozu otupljivala sam (ili produbljivala?) gledanjem najplićeg mogućeg (repriznog) serijskog programa.

Propustila sam mnogo, a evo čime nameravam sve da nadoknadim:

Ted Ćang IZDISAJ (Booka) Ovo smo očekivali s velikim nestrpljenjem, a neki su i uspeli da ponovo pročešljaju njegovu prethodnu zbirku, Priče tvog života. Verujem da je Ćang, s tom svojom posebnom aurom, otkrovenje svih istinskih ljubitelja kvalitetnog SF-a, pa zato od ove zbirke očekujem još koncentracije lepote, produhovljenosti i uzbuđenja.

Džon Fauls ČAROBNJAK (Laguna) Ovo remek-delo postmoderne čitala sam davno, u nekom drugom životu. Nisam ni sigurna da sam ga razumela. Ali su svi ti sjajni opisi i čudna atmosfera i dalje sveži u mom sećanju, a leto je idealno za čitanje ovog romana. Mladi Nikolas Urfe, koji prihvata posao učitelja na jednom grčkom ostrvu nalazi se u središtu nasilnih događaja. Knjiga je od 1. juna u prodaji.

David Diop BRAĆA PO DUŠI (Geopoetika) Posle filma 1917, možda i poslednjeg dobrog filma koji sam pogledala pred pandemiju, sve u vezi s Velikim ratom dobilo je novi smisao, pa će, verujem, tako biti i sa ovim unikatnim romanom konciznog i prodornog stila o Afrikancima koji su se borili u Prvom svetskom ratu na evropskom frontu. Ovo delo nanizalo je brojne književne nagrade, a to je posebna preporuka za čitanje.

Maša Kolanović POŠTOVANI KUKCI I DRUGE JEZIVE PRIČE (Booka) Izdavač kaže da bismo Kukce mogli da opišemo kao tranzicionu gotiku, postsocijalističku zonu sumraka, jezivo stvarnosnu prozu… Od ovih priča očekujem još prstohvat horora svakodnevice pa ću ih čitati polako, na kašičicu. Esencija realnosti.

Paolo Konjeti DIVLJI DEČAK dve novele (Laguna) Nakon čuvenog romana Osam planina, evo kvalitetnog štiva za romantičare, dvodelne autobiografije koja obećava. Dve ozbiljne životne prekretnice & dva moćna planinska masiva, divan, strastven jezik. Super knjiga za sve nemirne, nestašne duše.

Lana Bastašić UHVATI ZECA (Booka) Savršeno ispripovedana poslastica o prijateljstvu dve žene, svakako ne previše tipična tema za književnost s ovih prostora. Ipak, nikako ne bi trebalo da je upoređujemo s Napuljskom tetralogijom. Pre izvesnog vremena, imala sam prilike da prelistam ovu knjigu, a ovo novo, mirisno Bookino izdanje ima VRLO poseban pogovor koji nam je upriličila autorka.  

Madlin Miler KIRKA (Laguna) Ne znam za vas, ali ja sam od malena ljubitelj antičkih mitova i legendi, pa zato smatram da bi Kirka mogla biti vrlo zanimljivo, vrlo zabavno štivo. Uostalom, temeljna i vešta autorka proslavila se svojim prethodnim romanom, Ahilov pev (2011). Bacam se na čitanje, jer moram preduhitriti ekranizaciju HBO-a.

Viržini Depent VERNON TRODON 3 (Booka) I konačno mogu da se bacim na čitanje Trodona! Biće ovo luda vožnja: vrtoglavo putovanje iz prve dve knjige u trećoj samo dobija na ubrzanju, čitalac jedva da ima vremena da uhvati dah pre sledećeg naglog zaokreta. Ne posustaje šarenilo likova na koje nailazimo oko ovog klošara-gurua, i vidimo svet iz vizure najneverovatnijih karaktera. Surova realnost iz koje nema bežanja.

Lorens Ferlingeti MALI DEČAK (Geopoetika) Pred nama je posebna ispovest jednog blistavog uma & jedinstven rolerkoster kroz dva veka. Autor je američki pesnik, slikar, aktivista i osnivač City Lights Booksellers & Publishers, učesnik i svedok stradanja i stvaranja. I sve je istina – ovaj roman napisan je i objavljen u stotoj godini Ferlingetijevog života!

MINI ME: Deo naslova pozajmila sam od jednog starog filma. Altered States je SciFi horor Kena Rasela o psihoaktivnim supstancama i čulnoj deprivaciji od pre 40 godina u kojem su debitovali Vilijam Hart i Dru Barimor. Autor istoimenog romana, čuveni scenarista i dramaturg Padi Čajevski, odrekao se filma napustivši ga u ranoj fazi pripreme. Film nije ništa naročito, a meni se najviše sviđa naslov. Možda zato što se ne ložim na horore, ili zato što mi bolje ide čitanje o odlepljenim stanjima nego gledanje filmova s takvom temom. Istovremeno, konzumiranje osrednjih (baš kao i nekvalitetnih) filmskih i serijskih sadržaja doživljavam kao čist atak na zdravlje (mentalno).

(Visited 220 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like