Dašak Večnog Rima kao prijatno letnje osveženje

Nakon Ljubljane i Tbilisija, Novi Sad od 1. jula postaje domaćin jedne interesantne izložbe

Remek-dela rimskog vajarstva biće predstavljena na izložbi pod nazivom ROMA AETERNA (Večni Rim) koja će biti otvorena za posetioce od 1. jula do 11. septembra 2020. u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada (Dunavska 29). Dela pripadaju Fondaciji Dino i Ernesta Santareli, humanitarne  neprofitne organizacije koja je nastala sa ciljem da podstiče istraživanje i širenje znanja iz istorije umetnosti i istorije Rima u Italiji i inostranstvu, a kustoskinja je Danijela Riči.

Izložbu organizuju Glocal Project Consulting, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Muzej grada Novog Sada, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u Beogradu i Grada Novog Sada, uz podršku Banca Intesa i DDOR osiguranja.

Postavka ove izuzetne izložbe sadrži 33 umetnička dela vodi posetioce kroz 19 vekova istorije rimskog kolekcionarstva. Skulpture, uglavnom od mermera, alabastera i porfira koje na reprezentativan način prikazuju razvoj umetnosti i stilskih pravaca u Rimu, podeljene su na portrete istorijskih ličnosti ili životinja i portrete paganskih božanstava, satira ili svetih božanstava.

Izložba, između ostalog, sadrži portret kraljice Kleopatre VII, portret Ulpije Felicitas, niz muških bista, zatim glavu palmirskog sveštenika (koja je svrstana među najbolje skulpture Palmire). Posetioci mogu videti i monumentalnu  konjaničku statuu orijentalnog strelca, dve skulpture životinja: psa koji leži od žutog mermera, izrađenog po uzoru na sličnu skulpturu iz V veka p.n.e. koja se čuva u Akropoljskom muzeju u Atini, i vepra koji je pripadao rimskom nadgrobnom spomeniku. 

Biće izloženi i portreti Didija Đulijana i kardinala Marcija Đinetija, statua boginje Dijane od mermera u boji, veličanstvena Vestalka od alžirskog alabastera i pozlaćene bronze i velika statua Bahusa čiju je restauraciju realizovao neki od Berninijevih saradnika u XVII veku.

A tu je i ženski torzo Viktorije ili Nike sa Dionisovom glavom na bogatoj osnovi od mermera u boji, kao i dela religioznog karaktera, poput Bogorodice sa detetom Gregorija di Lorenca, Arhanđela Gabrijela, euharističkog ćivota iz radionice porodice Gađini, ili pak statue apostola Svetog Bartolomeja.

Ova izložba je imala prvo predstavljanje 2012. godine u Palati Šara u Rimu, a pre postavke u Novom Sadu gostovala je u Narodnom muzeju Slovenije u Ljubljani i u Narodnom muzeju Gruzije u Tbilisiju.

Glava fotografija: Roma Aeterna, sleva nadesno: Radionica porodice Gađini, Anđeo glasnik, 1. polovina 16. veka; Rimski vajari, Ženski torzo s Dionisovom glavom, 2. vek n.e, 17. vek; Rimski vajari, Vestalka, 1-2. vek, 17. vek

(Visited 99 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like