Knjige. Jer na njih smo uvek mogli da se oslonimo…

… ukoliko ih pozajmimo pa nam ih ne vrate… ili ono kad se precenimo i odustanemo od čitanja 🙂

Da li smo u poslednje vreme dovoljno čitali bežeći od strašne stvarnosti i koliko nam je knjiga pomogla?

Srećna sam što sam otkrila Lanu Bastašić, što sam hronološki poređala Sejranovićeva dela za reprizno čitanje, samo da  postignem Jergovića & što se najzad spremam da zavirim (u) Ispod majice Marije Ratković (prašina se slegla taman koliko ja volim). Sudeći po početku, i ova godina proteći će u fajtu s grubom stvarnošću što je dobar razlog da nastavimo da tražimo utočište u čitanju. Evo nekoliko preporuka.

PRIČE

Lana Bastašić MLIJEČNI ZUBI (Booka) Nakon neverovatnog rolerkostera romana Uhvati zeca, stigla je zbirka priča o detinjstvu i dečjim traumama. Moćno i nadrealno, jer i detinjstvo je valjda takvo. nakon čitanja IPAK ostaje pitanje da li je moguće napraviti odmak od roditeljske greške i izgraditi svoj identitet bez stalnog gledanja unazad? Zbog nekih momenata iz ove proze, velikani horora deluju mlako. I zbog toga je (između svega ostalog) Bastašić moja istinska literarna heroina 2020. godine.

Ante Tomić POGLEDAJ ŠTO JE MAČKA DONIJELA (Laguna) Prošlo je mnogo godina od romana koje sam volela (Što je muškarac bez brkova, Ništa nas ne smije iznenaditi i Čuda u Poskokovoj Dragi) pa me je miks melanholije, humora i neposrednosti raznežio na poseban, tomićevski način. Ovo je zbirka za lagano čitanje i iščitavanjanje, uz neku finu gitarsku muziku Najtoplije preporučujem.

Rumena Bužarovska OSMICA (Booka) Uživam u romanima i kratkoj prozi književnica koje čitamo u originalu. Talentovane su, pametne,  superiorne, a Bužarovska je toliko hiperrealistična, da se na mahove prosto bojim da čitam njene priče. Osmica je zbirka njenih ranih radova, a izdavač kaže nepretenciozan jezik, surova realističnost i britak, nemilosrdan humor – sve ono što krasi autorkin kasniji opus sakupljen u zbirkama Moj muž i Nikuda ne idem – pomalja se već u ovoj knjizi koju nipošto ne treba propustiti.

ROMANI

Marike Lukas Rejnefeld TESKOBA VEČERI (Booka) Kada tragična nesreća slomi njihove roditelje, deca Milderovih su prepuštena sama sebi – izmišljaju vlastita pravila, vlastitu kosmologiju, prelaze granice pristojnosti u divljoj pometnji, bivaju i žrtve i počinioci neshvatljivih surovosti. To preplitanje nevinosti i brutalnosti je kompleksno, potresno i teško podnošljivo. Debitantski roman ovenčan Međunarodnom Bukerovom nagradom za 2020. i predstavlja radikalno čitalačko iskustvo. Meni je na programu krajem marta.

Marija Ratković ISPOD MAJICE (Kontrast) Ispod majice = ispod površine, jer glavni junaci samo na prvi pogled vode udoban život, dobro im ide, a nisu dobro. Iščekivanje neprijatnog i mučnog razgovora između bivše i sadašnje devojke istog momka, kome su prethodili meseci međusobnog praćenja i špijuniranja po društvenim mrežama, pretvara se u veliku priču o nadolazećoj generaciji, generaciji koja je uronjena u neurozu sadašnjice, asimetriju odnosa između virtuelnog i stvarnog, između fikcije i realnosti. Jedva čekam 🙂

Cruja Šalev LJUBAVNI ŽIVOT (Booka) Burna veza mlade žene i mnogo starijeg muškarca i precizan presek jedne razarajuće opsesije. Napisan jedinstvenim stilom, u kome se opažanja prepliću s mislima i snovima, što svemu daje poetski ritam, Ljubavni život omogućava čitaocima da zarone u kovitlac osećanja i impulsivan i svojeglav um pripovedačice. Zavodljiv i provokativan, roman istražuje kako telo i seksualnost, tako i psihološke aspekte ljubavi, požude i strasti.

(Visited 163 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like