TO DO OR NOT TO DO… U MARTU

 

Jeste li spremni za mrdanje? U martu MOŽETE da radite mnogo više stvari nego prethodnog meseca. A to je super. Možete da berete visibabe, da idete u šetnju, u bioskop, u pozorište, na koncerte, da bacate frizbi, da lenstvujete okupani otmenim prolećnim suncem na nekoj klupi, na keju ili u parku. Možete preslušati novi album Eda Širana, pozirati na projekciji “Noćnih zveri”, a možete, s apetitom proveriti puls panku na koncertima Goblina. OH, YES YOU CAN! 🙂

 ROAD MOVIE!

Prošle godine, u jednom intervjuu, Hju Džekmen je izjavio da je njegov predlog o dostojanstvenom checkoutu od lika koji ga je učinio megapopularnim neočekivano dobro prošao kod filmskog studija. Rezultat je “Logan” – poslednji, nestandardni deo trilogije o moćnom mutantu, čudesnoj i mnogo osetljivijoj inkarnaciji Prljavog Harija. Ovaj film prikazan je na otvaranju Berlinskog filmskog festivala i, sudeći prema prvim kritikama, odlazak u bioskop (od 2. marta), predstavljaće posebno zadovoljstvo za sve ljubitelje Marvelovog univerzuma… Uz to, prvi izveštaji kažu da ovo nije uobičajeni visokobudžetni film, da uopšte ne liči na prethodna dva dela trilogije o Vulverinu, i da je reč o jednoj posebnoj road movie priči sa obuzdanim specijalnim efektima i emocionalnim lejerima (u fazonu tata-kćerka, otac-sin…). I da, u “Loganu” Stiven Merčant glumi mutanta. Fenomenalno!

 

JOŠ SAMO MALO..

Ed Širan, famozni trubadur 21. veka, svojevremeno pravo ekscentrično osveženje na muzičkoj sceni, momak koji već nekoliko godina na koncertima drži pažnju publike, uz sveden nastup koji podrazumeva akustaru, glas i sjajne pesme, nakon dva odlična albuma, “+”(Plus) i “X” (Multiply), 3. marta objavljuje i album “÷” (Divide). Naravno, prva dva singla sa novog albuma, “Castle on the Hill” i “Shape of You” objavljena početkom januara, kao i nastup na nedavnoj dodeli Brit nagrada, još jednom su potvrdili su da je upravo on najneodoljiviji dečko na današnjoj muzičkoj sceni. Naravno, jedva čekam da preslušam najnoviji komplet Širanovih pesama i ovom prilikom s apetitom citiram Tejlor Svift: “OH MY GOD OKAY ITS HAPPENING EVERYBODY STAY CALM!” A Ed nimalo nije naivan i zna da uhvati talas, jer je pre nepune dve nedelje objavio  “How Would You Feel (Paean)”, nešto kao singl, samo nezvanično, i ta je pesma već na broju dva britanske top-liste. Dakle, januar-check, februar-check… još samo malo. I još nešto: Ed je pokazao i takmičarski duh, pa je u intervjuu za GQ otkrio da mu je cilj da u prodaji ploča prestigne Adel, pošto je ona jedina koja je tokom proteklih deset godina prodala više ploča od njega!

MINI ME Ed Širan je juče, na live sesiji na londonskom SBTV-u predstavio i četvrtu pesmu sa novog albuma “÷” (Divide). To je so-reperska “Eraser”, a ovo je snimak tog nastupa:

 

ZA RESPEKT!

Najznačajniji domaći pank-rok događaj u martu svakako će biti koncerti kultnog šabačkog pank sastava Goblini – 24. marta u beogradskom Mikser Houseu i 25. marta u novosadskom klubu Fabrika (uz malu pomoć bendova Bunker 13 i Neprijatelj prelazi Zeku). Nakon prošlogodišnjih svirki na Šabačkom letnjem festivalu, u KST-u, kao i novosadskog koncerta godine (svuda gde su Goblini dinamično je, energično i jako dobro), ovo je odličan način da se proslavi ne samo poseban jubilej benda – dvadeset godina albuma “U magnovenju” (sa spontanim zakašnjenjem od godinu dana), već i da se na superdinamičan način obeleži buđenje proleća! I u Beogradu i u Novom Sadu. Karte po ceni od 1.000 dinara mogu da se kupe na prodajnim mestima Gigstixa i Mikser Housea, a za novosadski koncert još i u CD prodavnici “Mungos”.

 

 

MOĆNE ZVERKE

Glumačka ekipa filma ”Noćne zveri” (Nocturnal Animals, od 23. marta u bioskopima), blagoslovena je na poseban način – em su po svemu sudeći snimili dobar film, i fino dopunili reference u biografiji, em su dobili uspomenu sa slavnim potpisom. Jer, kada slavni dizajner/reditelj Tom Ford časti, on počasti sa megastilom – tako što saradnicima pokloni odeću! Na crvenom tepihu losanđeleske premijere ovog filma, cela glumačka ekipa bila je u njegovim kreacijama. Nakon sjajnog starta sa drugim filmom, gomile nominacija i nekoliko nagrada, potpuno je jasno koliko je Tom Ford značajno ime i u svetu filma. “Noćne zveri”, neo-noir psihološki triler, za koji je Ford,  kao i kod “Samca”, osim režije adaptirao i scenario, višeslojna je priča o komplikovanim odnosima bivših supružnika, u kojoj se prepliću dve radnje – “stvarna” i “fiktivna”. U filmu vrvi od poznatih faca, tu su Ejmi Adams, Džejk Gilenhal, Armi Hamer, Majkl Šenon, Majkl Šin, Ajla Fišer i Aron Tejlor Džonson. Ja sigurno idem u bioskop, a nadam se i vi.

THE GREAT DANCE

Neverovatno kako vreme brzo prolazi – Beogradski festival igre ovog meseca, od 24. marta (do 11. aprila) doživljava svoje četrnaesto izdanje! Znam bar tri osobe koje redovno idu na ovu sjajnu manifestaciju i istinski uživaju u njoj, kako u festivalskoj atmosferi, tako i u bogatom programu. Na programu ove sjajne manifestacije,  od postanka do danas, našlo se oko dve stotine vrhunskih postavki najznačajnijih savremenih koreografa, i to pred publikom koja se od prvog dana rado odazivala svakoj predstavi, uz prisustvo brojnih akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva. Festival je i za našu sredinu veoma važan, pošto svojim konstantnim unapređivanjem i oplemenjivanjem programa pruža ogromnu podršku i domaćim profesionalnim igračima, pedagozima, koreografima i mladim ljudima iz svih umetničkih oblasti, dakle svima koji su željini izazova. Ove godine, beogrdska publika moći će da uživa u izvođenjima plesnih trupa iz Kanade, Škotske, Švajcarske, Holandije, Italije, Španije, Nemačke, Finske, SAD, Francuske i regiona, a to je stvarno kompleksan sadržaj. Ja ću se potruditi da pogledam bar komad “Pixel” Murada Merzukija i Kompanije “Kafig”. Evo zašto:

 

 

 

 

 

 

(Visited 110 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like