One znaju šta ŽELE

Haim, ljupki američki soft rock sastav oduševio me je krajem 2013. godine, kada sam prvi put preslušala njihov debi album Days Are Gone. Na početku se nisam upuštala u razmišljanja o strukturi benda, samo sam uživala u pesmama If I Could Change Your Mind, Don’t Save Me, Forever i Falling dodajući ih u svaku plejlistu koju bih sastavila. Mesec-dva kasnije videla sam spot If I Could Change Your Mind  na nekom MTV-ju, i to me je podstaklo da o bendu saznam malo više. Este, Danijel i Alana Haim, sestre sa solidnim muzičkim porodičnim bekgraundom, osnovale su bend u Los Anđelesu, 2012. godine, nakon što je Danijel stekla početno iskustvo u live nastupima sa Dženi Luis, na solo turneji Džulijana Kazblankasa (The Strokes), i kao deo ženskog benda CeeLo Greena. Prvi album radile su gotovo godinu dana, nakon EP-ja Forever, i stvarno su ga  dobro uradile. 🙂 Pokupile su niz priznanja, svirale dosta festivalskih i solo koncerata, nastupale kao predgrupa, i učvrstile svoje kontakte iz branše.

Nakon poslednje turneje, 2014, primirile su se i počele rad na “Something To Tell You”, albumu koji će  konačno biti objavljen za dva meseca, 7. jula. Pre nekoliko nedelja, devojke su, uz video kojim je zabeležena studijska sesija snimanja pesme Right Now i koji je režirao čuveni reditelj Pol Tomas Anderson (There Will Be Blood, Magnolia, Boogie Nights), najavile dugoočekivani album, a zatim je početkom maja objavljen i prvi singl sa njega, Want You Back. Zašto smo toliko dugo čekali? U intervjuu za Rolling Stone, devojke su bile kristalno jasne: “Da nam je neko drugi pisao pesme, sve bi teklo brže. A prelazile smo svaki zvuk, svaki pojedini bit”. A na pitanje da li su se bojale da će biti zaboravljene zbog tako dugačke pauze, odgovor je bio sasvim u Haim stilu: “Možda bismo se i brinule da nismo bile sigurne da stvaramo awesome shit”.  🙂

Dok čekamo album, i preslušavamo nove pesme koje smo čuli, evo jednog slatkog detalja: Haim će 13. maja nastupiti u superpopularnom šou programu Saturday Night Live, čiji je domaćin Melisa Makarti.

 

 

 

 

(Visited 40 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like