Nekoliko dobrih stvari…

… ZA ONAJ POSEBAN OSEĆAJ KADA NAČNEMO NOVU KNJIGU!

PSIHO TRILER Stejnar Bragji PLES U TAMI (Vulkan) Napeta priča o četvoro frustriranih urbanih ljudi na putovanju kroz nenaseljen deo islandske pustoši. Dva mlada para suočiće sa jezivom borbom za opstanak, želeli su samo da na odmoru zaborave na finansijske, profesionalne i emocionalne probleme. Oni su urbani i tehnološki svesni ali i potpuno nepripremljeni i neopremljeni za nemilosrdne sile prirode. Autor ovog dela je, prema mišljenju mnogih kritičara, najznačajniji savremeni islandski pisac, a to ovaj roman svrstava u štivo koje bi svakako trebalo pročitati.

BALKANSKI BISER Milen Ruskov UZVIŠENJE (Dereta) Godina je 1872. i Bugarskom se širi revolucionarni duh i želja za oslobođenjem od otomanske okupacije. Kao i svaka revolucija, i ova zahteva nešto više od želje i hrabrosti: materijalna sredstva kojima će se velike ideje sprovesti u delo. U nedostatku preduzetničkog duha, hajdučija je logičan izbor, a čini se da niko to ne radi bolje od dva glavna junaka ovog romana. Ovaj duhoviti vestern i zvanično je najbolji bugarski roman objavljen u poslednjih 25 godina, delo ovenčano Evropskom nagradom za književnost, prevedeno na brojne jezike, adaptirano za pozorište, a upravo se završava i njegova ekranizacija za veliko platno.

POSEBNA FORMA Šon Ašer MUZEJ PREPISKE Lična pisma koja bi trebalo da pripadaju svima (Geopoetika) Ova knjiga nastala je kao posledica postojanja popularne veb-stranice virtuelnog Muzeja prepiske. A lepota živopisne zbirke od preko stotinu neobičnih, zabavnih i inspirativnih pisama je i u paradoksu korišćenja interneta i moderne tehnologije da bi se stiglo do drevnih, starih, novijih i novih pisama ispisanih različitim jezicima, simbolima, azbukama, abecedama, kaligrafijom ili crtežima na različitim materijalima. Među autorima i primaocima su velika imena, od škotske kraljice Marije Stjuart, preko Dikensa, Čerčila, Dostojevskog, Vonegata, Ajnštajna, Tvena, Hemingveja, sve  do Vorhola, Kastra i Džegera… Obavezno pročitati!

NEPOSREDNO Paolo Sorentino TONI PAGODA I NJEGOVI PRIJATELJI (Booka) “Pojedini izvori radosti su nestalni, ponavlja često Paolo Sorentino. Mladost iščezava, seks je precenjen, a prijateljstvo i smeh su, s druge strane, potcenjeni. Zato se on njima vraća ovom zbirkom pripovedaka. I tu je nezaboravni Toni Pagoda, propali pevač italijanske kancone, junak romana ‘Svi su u pravu’, koji kroz trinaest priča krči put posut nostalgijom. Čini to pronicljivo, urnebesno duhovito, oporo a setno, s namerom da stigne do izvorišta smeha i prijateljstva.”Ako vam se dopao roman “Svi su u pravu” samo nastavite da čitate Sorentina. 🙂

BEZBRIŽNO DOBA Goran Skrobonja KADA KAŽEŠ DA SAM TVOJ (Laguna) Ovo je priča o vremenu kada je bilo lepo biti mlad. Lazar Petronijević Laki, momak iz obične beogradske porodice, prevaliće u prvoj polovini osamdesetih godina prošlog veka put od zbunjenog brucoša uzburkanih hormona do frontmena novotalasnog benda Kalkuta, rok senzacije koja je za sobom ostavila dva antologijska albuma i pregršt večitih pesama. Studije, žurke, erupcija kreativnosti u prestonici zemlje na izdisaju, velika imena domaćeg rokenrola, koncerti i turneje: Lakijeva priča izgleda kao uzbudljiva vožnja kojoj se ne nazire kraj…

 

 

 

(Visited 133 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like