Šta treba da nam bude na dohvat ruke ovog juna?

Ovo je Lolaloops Top 7 koji može da vam da ideju ako niste odabrali knjigu za pred spavanje ili ono što biste rado čitali tokom leta 🙂

REPER CIVILIZACIJE Gabrijela Kolman: HAKER TROL, UZBUNJIVAČ, ŠPIJUN: MNOGA LICA ANONIMUSA (Laguna) Izuzetno zanimljiva studija o najpoznatijoj složenoj i decentralizovanoj hakerskoj grupi, nastala iz višegodišnjeg četovanja i susreta sa mnoštvom hakera i trolova. Ovo precizno istraživanje detaljno prikazuje podvige Anonimusa i zato predstavlja strastven i žestok profil savremenog digitalnog aktivizma: kako oni planiraju, dejstvuju, a zatim se razilaze (uključujući DDoS napade na korporacije nakon kontroverze oko Vikiliksa, defejsovanje veb-sajtova tuniske vlade, akcije protiv Sajentološke crkve i ulogu u „Okupirajmo Volstrit“). Ključno delo za svakog ko želi da upozna i razume ovaj skriveni svet…

RASKOŠNI NASTAVAK Ken Folet SVET BEZ KRAJA (EvroBook) Svi smo voleli seriju “Stubovi zemlje” a mnogi su još više uživali čitajući to kompleksno delo. Ovo je nastavak priče: dvesta godina nakon izgradnje katedrale u Kingsbridžu, velelepno gotsko izdanje se urušilo. Katedrala i njen prior ponovo su u središtu zbivanja, u mreži ljubavi i mržnje, ponosa i pohlepe, ambicije i osvete. Folet je i u “Svetu bez kraja” dočarao sva dostignuća, zablude i pošasti srednjeg veka: od sjaja zadivljujućih, za ono vreme izuzetno naprednih arhitektonskih rešenja i medicinskih dostignuća, do pogubnog sujeverja, nemilosrdnog nasilja i jezive pretnje koja je u srednjem veku desetkovala evropska sela i gradove: kuge.

OPUSTITI SE & UŽIVATI Emi Abrahamson KAKO SE ZALJUBITI U MUŠKARCA KOJI ŽIVI U ŽBUNU (Samizdat B92) Ovo je divna ljubavna priča o tome kako se treba odvažiti i birati srcem. Jer, ispod površine, ustaljenih očekivanja i pocepane odeće, može da se krije pravo blago. Julija živi sama s mačkom u Beču, popunjava upitnike, drži časove jezika preambicioznim direktorima preduzeća i nezainteresovanoj omladini i onda se jednog dana sprijateljuje s Elfride Jelinek, i, na klupi u parku upoznaje Bena i rađa se ljubav. Sve je savršeno, osim detalja da Ben živi u žbunu.

UZOR & MUZA Aleho Karpentijer: KRALJEVSTVO OVOG SVETA (Dereta) Autor je pokušao da otkrije korene i istoriju Novog sveta koji su neraskidivo vezani sa magičnom stvarnošću (lo real maravilloso) terminom i književnom pretečom magičnog realizma. To karpentijerovsko čudesno proživljavanje stvarnosti biće velika inspiracija i uvod u stvaranje „latinoameričkog buma”, a Fuentes, Ljosa i pre svih Markes, neće kriti koliko je ovaj roman uticao na njih. Kada se jednoruki rob Makandal oslobodi okova, pretvori u insekta i uzleti nad zadivljenom masom koja je očekivala njegovo pogubljenje – na Haitiju, karipskom ostrvu krvi i čuda – više ništa neće biti isto. Iako će ponovo biti uhvaćen i javno spaljen, mnogi će se zakleti da su ga videli kako se opet uzdiže iz tog plamena.

ATRAKTIVNO & NAPETO Lejla Slimani: USPAVAJ ME (Booka) U potrazi za dadiljom, posle ozbiljne potrage, mladi bračni par se opredeljuje za Luizu, neobičnu ženicu krhke građe i začuđujuće fizičke snage, koja vrlo brzo pridobija naklonost dece, da bi malo-pomalo počela da zauzima centralno mesto u domaćinstvu porodice. Nad akterima ove drame polako se zatvara klopka uzajamne zavisnosti. Dok podrobno opisuje mladi bračni par, kao i fascinantnu ličnost sredovečne dadilje, autorka otkriva tkanje epohe u kojoj živimo, s aktuelnim poimanjem ljubavi i obrazovanja, odnose utemeljene na dominaciji i novčanoj moći, s klasnim, rasnim i ostalim predrasudama.

KULTNO ŠTIVO Nil Gejmen AMERIČKI BOGOVI (Laguna) Evo prave poslastice iz Lagune – prošireno i dopunjeno izdanje kultog romana popularnog britanskog pisca, sa revidiranim prevodom (American Gods: The Tenth Aniversary Edition). Ovo delo , ne samo da je nagrađivano, već je često i opisivano kao intelektualni i umetnički vrhunac višestruko nagrađivanog majstora inovativne fikcije! “Američki bogovi” su seksi, uzbudljivo, mračno, duhovito, poetično i kaleidoskopsko putovanje duboko u srce Amerike sa napetom pričom, mračnjikavom u poznatom, sočnom gejmenskom maniru. Odličan poklon za prekaljene ljubitelje Gejmenove proze, ali i za nove fanove koji prate aktuelnu seriju TV mreže Starz.

PREFINJEN HUMOR Sjon MESEČEV KAMEN (Geopoetika) Godina je 1918. i iz Rejkjavika se može videti erupcija vulkana Katle kako danonoćno boji nebo. Dečak Mauni Stejtn živi u filmovima. Dok spava, sanja filmove u kojima se pretapaju niti radnje i njegovog sopstvenog života. Na samom rubu društva, on je posmatrač epidemije španske groznice koja diljem zemlje uzima hiljade života. Dečak aktivno ulazi u te živote. Čudna je stvarnost Rejkjavika te 1918: pored ostalog, on ima 18.000 stanovnika, sa dva bioskopa u kojima se svaka tri dana prikazuje novi film.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like