Lepota čitanja na obali

JUN JE UHVATIO PUN ZALET, I KIŠE SU, NADAMO SE, POSUSTALE. ZATO JE RECEPT ZA SAVRŠENO POPODNE DOBIO NOVI FORMAT: KLUPA, VODA & KNJIGA 🙂

MAGIČNI REALIZAM Arpad Kun: SREĆNI SEVER (Dereta) Upliv magije i nesvakidašnja znamenja odvojiće nemirnog glavnog junaka od tradicije njegove zapadnoafričke domovine, tradicije i vudu kulture, i povesti ga na put, prvo u Francusku, a zatim u Norvešku. Čudesni događaji pratiće g i na ledenom tlu Severa – oživeće šare na tapetama, biljke će šaputati, a pred likom Grete, žene koja se zbog retke bolesti otežano kreće, u zemlji otuđenih ljudi probudiće se uspavana čula.

SEĆANJE NA MLADOST Zoran Ferić: NA OSAMI BLIZU MORA (Booka) Roman sastavljen iz devet priča čiji su glavni junaci legendarni dalmatinski „galebovi“, surovi lovci na ženska srca i tela, svojevrsni zaštitni znak jugoslovenskih letovališta tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Odrastanje i sazrevanje, promašene ljubavi i ljubavni promašaji, fina melanholija koja provejava epizodama u kojima pratimo životne priče ključnih likova ovog dela uvlače čitaoca u mitski svet bliske istorije.

GRAD KAO JUNAK Edvard Raderfurd: PARIZ – I i II tom (Laguna) Za dve hiljade godina, grad Pariz video je sve. Šetajući kroz vreme, niti ovog epa pletu se kroz intimne i uzbudljive priče o četiri porodice koja se proteže kroz vekove. Ovo je pripovest o samospoznaji, rastrzanosti i odanosti, o dobro i dugo čuvanim tajnama, o ljubavi, intrigama i velikim istorijskim potresima. Dok likovi odrastaju, traže svoju sreću, zaljubljuju se i odljubljuju, roman prati plemiće, skromne ljude, trgovce, graditelje i kriminalce. Ova odvažna priča bleštavo dočarava prizore, mirise i ukuse Grada svetlosti.

UZBUDLJIVO Florina Ilis: DEČJI KRSTAŠKI RAT (Dereta) Kalman, dečak s ulice, ukrao je prsten i lulu od svoje babe vračare i krišom se ukrcao na voz pun učenika koji su krenuli na more. Na tom peronu je i Pavel, poznati novinar, koji dok čeka voz, razmišlja o velikoj priči koja će raskrinkati lanac trgovine decom. Niko ne sluti neverovatan preokret koji će se dogoditi – voz je otet i zaustavljen na pola puta, otmičari su naoružani, mašinovođa je mrtav, a profesori zaključani u kupeu… Ovaj roman dobio je nekoliko nagrada za prozu, a Dereta ga objavljuje u okviru projekta „Otuđenje i identitet u savremenoj evropskoj književnosti“ nastalog u saradnji sa programom „Kreativna Evropa“.

NEODOLJIVO Takaši Hiraide: GOŠĆA (Booka) Radnja romana odvija se krajem prošlog veka, u vreme kada je Japanom vladala recesija. Mladi bračni par bez dece živi u iznajmljenoj kućici unutar prostranog imanja sa raskošnim vrtom, smeštenom u mirnom delu Tokija. Jednog dana u njihov život neopaženo ulazi jedna mala susedska mačka, božanstveno biće kao izvan ovog sveta, i u njega unosi neočekivanu radost. Ovaj melanholičan roman sa autobiografskim elementima, na izvanredno poetičan i slikovit način pripoveda duboko dirljivu priču o ljubavi i gubitku, o sudbini i prolaznosti života.

(Visited 128 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like