Deset godina posle…

Te noći, kada smo konačno uspeli da se dočepamo Novog Sada, shvatila sam da nikada neću zaboraviti atmosferu sa inđijskog Green Festa. I mada je ogroman deo publike tog davnog dana žestoko propatio, što zbog vremena, što zbog zvezda koje nisu ispunile očekivanja, što zbog grand finala, kada se organizacija potpuno raspala a nepregledna količina vozila zagušila ogromnu poljanu u nastojanju da samo ode kući, naša grupica imala je sreće. Tokom događaja, dok su nastupale predgrupe i glavne zvezde, panično smo migrirali po bekstejdžu, izbegavajući obeznanjenog domaćeg rokera, patriotu i filozofa, da bismo se kasnije bezbolno evakuisali potpuno iskoristivši prednosti parkinga za domaće izvođače koji se graničio sa njivom. Taj vreli junski dan koji je do kraja večeri dobio oblik čiste propasti, iz nekoliko razloga veoma mi je važan. Između ostalog, tada sam prvi put na domaćem tlu gledala svirku britanskog benda sa svoje lične plejliste.

Pre deset godina, 26. juna 2007. godine, u Inđiji je održan Green Fest, manifestacija oformljena zbog nastupa RHCP (koji su se tada nalazili na svetskoj turneji Stadium Arcadium). Na toj svirci predgrupe su bili Kiril, Ritam nereda, Edo Maajka i Kasabian. Momci iz Lesteršira do tada još nisu dostigli stvaralački vrhunac i još nisu napravili ono najbolje (imali su tek dva albuma – Kasabian i Empire), ali su pokazali da vole da sviraju i da su sazdani od dobrog materijala. Međutim, i pored toga što su dali su sve od sebe, domaća publika se nije pokrenula. Kasabian su par godina kasnije postali hedalajneri prvo Readinga & Leedsa a zatim i Glastonbury festivala, a ja sam pratila šta rade i, iz godine u godinu, cenila sam ih sve više i više.

Dve godine posle Green Festa Kasabian su snimili prvi hit-album – West Ryder Pauper Lunatic Asylum, a nakon njega Velociraptor! (2011),  48:13 (2014) i novi, For Crying Out Loud (2017). U rasponu od 2004. do 2017. godine, ovaj britanski bend objavio je šest studijskih albuma. Mi smo imali tu privilegiju da ih kasnije još dva puta gledamo na Szigetu, 2011. i 2015. godine. Posebno je dobra stvar kad osetite kako bend uživa u svom nastupu, kako daje sve od sebe i kako stvara interakciju sa publikom. Nakon što su objavili For Crying Out Loud, neko od fanova na Fejsbuku prokomentarisao je da je “svaki njihov album posebna vrsta zabave”, što se podudara sa mojim doživljajem njihove muzike. Ove godine, Kasabian nastupaju na Sziget festivalu treći put, u petak 11. avgusta, kao glavne zvezde bine Dan Panaitescu Main Stage! I to će sasvim sigurno biti poseban doživljaj. 🙂

(Visited 76 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like