Hello Sunshine!

Upijte svu tu zvezdanu energiju, prihvatite izazov i probajte nešto što do sada niste konzumirali: nekoliko vrlo ozbiljnih drama, strašan triler, opaku komediju ili finu mudru laganu stvar… Ovog leta samo najbolje! 🙂

INTIMNOST David Albahari DANAS JE SREDA (Čarobna knjiga) Preuzevši na sebe obavezu da brine o ostarelom ocu, obolelom od Parkinsonove bolesti, junak romana dobija priliku za još jedan, poslednji pogled u njegovu dušu. Tokom zajedničkih šetnji po Zemunskom keju i malih kućnih razgovora, otac počinje da govori o delovima sopstvene prošlosti koji su njegovom sinu bili malo poznati. Iz žrtve Rezolucije Informbiroa, kako ga je sin oduvek zamišljao, otac se u njegovim očima preobražava u posleratnog komunističkog dželata, što baca novo svetlo i na dotadašnji život njihove porodice.

SLAGALICA Marko Šelić Marčelo: MALTEREGO – KNJIGA DRUGA: HIGIJENA NESEĆANJA I DEO (Laguna) Pre nekoliko dana objavljen je je nastavak brutalnog Marčelovog romana Malterego (2012). Ovo je zanimljiva priča o petoro mladih, ogorčenih ljudi koji dospevaju u gravitaciju zagonetnog čoveka koji nudi izlaz. Cena je, međutim, previsoka, jer traži teške žrtve – poniženje i odustajanje od sebe i svega u šta veruješ. Knjiga koja kroz vremenske skokove, košmar i stvarnost priča o očevima, o ličnom i kolektivnom (ne)sećanju, o pokušaju da se u nasilnim traumama nađe smisao. I, iznad svega, o izgubljenom prijateljstvu koje iznova niče iz krhotina.

STRAŠNO Endru Piper: UNIŠTENJE (EvroBook) Priča o čoveku, možda jedinom čudovištu iz stvarnog života i ženi koja ima priliku da ga nađe. Doktorka Lili Dominik psihijatrijski je veštak u Kirbiju, vodećem njujorškom centru za sudsku psihijatriju, gde procenjuje mentalno stanje nekih od najopasnijih prestupnika pogođenih psihozom. Njen najnoviji pacijent neobično je sugestivan, čovek bez imena, optužen za grozan, naoko ničim motivisan napad, čije su tvrdnje, iako krajnje neuverljive, uzdrmale doktorku Dominik.

PLEMENITO Aleksandar Mekol Smit: OSMOTRI SVE IZDALEKA (Samizdat B92) Nova beba donosi neizmernu radost Izabel Dalhusi i njenom mužu Džejmiju – ali Čarli, kome su skoro četiri godine, nije preterano oduševljen tek rođenim bratom. A jedna stara poznanica našla se u nezgodnoj situaciji i moli za pomoć. Kao i uvek, Izabelina inteligencija, oštroumnost i izrazita empatija pomažu joj dok se bori s važnim pitanjima: prijateljstvo i dužnosti koje ono donosi, obaveza iskrenosti i važnost perspektive. Bilo da raspravlja o etici u Edinburgu ili prati život detektivki u Africi, Mekol Smit je vrhunski pripovedač, duhovit i mudar kao i njegove neodoljivo odlučne heroine.

CRNI HUMOR Halgrimur Helgason: PRIRUČNIK PLAĆENOG UBICE ZA ČIŠĆENJE KUĆE (Dereta) Tomislav Bokšić, u njujorškim kriminalnim krugovima poznatiji kao Toksik, sada je u ozbiljnom problemu. Ovaj plaćeni ubica, ponosan na svoje veštine (jedan metak – jedna žrtva), kao i na odnos prema „mušterijama” (jedva da osete), napravio je početničku grešku: slučajno je ubio FBI agenta. Prerušen u poznatog teleevanđelistu, beži na Island dok se malo ne smire strasti. Bez mogućnosti za beg sa ostrva koje oskudeva u prodavnicama oružja, u zemlji koja čak i ne poznaje časnu tradiciju plaćenih ubica, Toksik je osuđen da preispita svoj dotadašnji život i pokuša ponovo u sebi da pronađe humanost, trudeći se da ne ostavi previše leševa na tom putu.

(Visited 77 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like