A šta vi čitate ovih dana?

Pred bioskopsku premijeru filma “Sneško”, privučena potrebom da osetim opaku atmosferu i neverovatni šarm jednog antiheroja, ponovo & ubrzano čitam Nesbea. Jer nema te serije, ne postoji taj film koji bi mogao da naškodi očaravajućoj moći dobre knjige, toj čvrstoj sprezi koju grade autorov i naš um. Da, čitanje je fenomenalna avantura i vrlo posebno stanje… Za dan ili dva, ako me ne osvoje davnočitana-vreme-je-za-opet Karverova Katedrala ili jedan Džulijan Barns koji se već neko vreme šepuri na nedavno sređenoj polici, nastavljam sa nekom od ovih knjiga. 🙂

ZATO ŠTO OBOŽAVAM KUREJŠIJA Hanif Kurejši NIŠTARIJA (Booka) Čim pročitam neki roman ovog Englistana, već mi nedostaje njegov vragolasti, podmukli i morbidni doživljaj sveta. Nadam se da je i dalje zabavan, jer u svom najnovijem romanu priča o jelu koje se servira hladno, to jest o osveti. “ Valdo, poznati filmski stvaralac, sada ostareo i bolestan, živi u svom londonskom stanu, a o njemu oslabljenom i frustriranom brine se njegova lepa, mnogo mlađa supruga, za koju on sumnja da ima aferu s jednim njegovim prijateljem. Valdo se odlučuje na akciju kako bi razotkrio osumnjičene za preljubu, ali prvo treba da ustanovi jesu li njegove sumnje opravdane, a onda i da im servira zasluženu osvetu.”

18 JE SJAJAN BROJ Priredila Ljubica Arsić: KRALJICA LIR I NJENA DECA (Laguna) Ovo je jedinstvena antologija iz edicije “Talasi” sa prozom savremenih srpskih spisateljica, od Svetlane Velmar-Janković i Vide Ognjenović preko Judite Šalgo i Gordane Ćirjanić sve do Ivane Dimić i Mirjane Novaković i uvodnom pričom “Kraljica Lir” Ljudmile Petruševske… “Ako vas muči večno pitanje kralja Lira – ko vas najviše voli – onda će vas uvodna priča ove uzbudljive knjige uvesti u vrt sa stazama koje se račvaju, gde svaka od autorki, gajeći osobenu, stilski cizeliranu poetsku baštu, ima jedinstven odgovor. Priča svake od ovih spisateljica sa vrha srpske književnosti nosi ono što vam pripada po pravu ljubavi prema dobroj knjizi.”

RAZORNO & ISTINITO Rumena Bužarovska: MOJ MUŽ (Booka) Još jedna zavodljiva zbirka priča napisana u najboljem duhu američke kratke priče. O Njemu. Sve priče u ovoj briljantnoj zbirci ispripovedale su vrlo različite žene iz prvog lica, ali se te priče tiču koliko njih toliko i njihove okoline, odnosa s muževima, decom, roditeljima, kolegama i prijateljima. Zbog toga se radi o galeriji izuzetno upečatljivih i precizno profilisanih likova, o psihološkim ali i socijalnim portretima, s posebnom osetljivošću na patrijarhat.

ONA JE UNIKAT Marina Abramović: PROLAZIM KROZ ZIDOVE (Samizdat B92) Godine 2010. više od 750.000 ljudi stalo je u red ispred Muzeja moderne umetnosti u Njujorku da bi videlo retrospektivnu izložbu Marine Abramović i dobilo priliku da sedne naspram nje, u okviru performansa čija je dužina bila bez presedana – trajao je više od 700 sati. Taj događaj, kojim je proslavljeno skoro pedeset godina revolucionarne umetnosti performansa, još jednom je dokazao da Marina Abramović jeste prava prirodna sila. Njeni roditelji, ratni heroji, podizali su je u posleratnoj Jugoslaviji i usadili su joj nepopustljivu radnu etiku. Ipak, ništa nije moglo da utoli njenu beskrajnu radoznalost, želju da se povezuje s drugima, kao ni njen poseban, balkanski smisao za humor.

O PRAZNINI I PUSTOŠI DUŠE Jovan Popović: DUGO PUTOVANJE UKRUG (Geopoetika) “Dugo putovanje ukrug roman je putovanja glavnog junaka kroz život i topose od Beograda, preko severa Evrope do Amerike i nazad do Beograda, bogato oslikanog, spolja i iznutra, lokalnom urbanošću svakog od mesta. Ovo je knjiga o beogradskoj poetici lutanja, privremeno smenjivoj sa američkim roud romanom i filmom, u koji ulaze Timoti Liri, Tibetanska knjiga mrtvih, Grateful Dead, Navaho Indijanci, kockarnice i kladionice Atlantik Sitija i Beograda, rokenrol i duhovni i telesni opijati Kvinsa, Bruklina Profesorske kolonije.”

MOĆNO Ivan Tokin: PAS (Arete) Mlada i aktivna Izdavačka kuća Areté nastavlja da predstavlja atraktivne književne naslove. U novoj knjizi autor se kroz niz “dnevničkih zapisa obraća komplikovanom unutarnjem čovekovom svetu suprotstavljajući mu iskreniju i jednostavniju pasju perspektivu lišenu svega onoga što sputava modernog čoveka u želji da se ostvari kao srećno i, pre svega, slobodno biće.” Ovo delo produbljuje teme kojima se autor bavio u svojim prethodnim delima svodeći ih, još više, na usud jednostavnosti istine koja se mora ili ne mora prihvatiti.

SUPTILNO Ijan Makjuan ZAKON O DECI (Čarobna knjiga) O veri i sudstvu. Fiona Mej je vodeći sudija višeg suda i sudi u slučajevima Odeljenja za porodično-pravne predmete. Poznata je po svojoj pronicljivosti, preciznosti i osećajnosti, ali lični problemi i porodična nezadovoljstva bacaju senku na njen profesionalni uspeh. Ona već dugo tuguje zbog toga što nema decu, a sada je i njen tridesetogodišnji brak zapao u krizu. U isto vreme, pozvana je da donese presudu u hitnom slučaju: iz religioznih razloga, prelepi sedamnaestogodišnji dečak, po imenu Adam, odbija medicinski tretman koji bi mogao da mu spase život, a njegovi roditelji ga podržavaju u tome…

(Visited 197 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like