Majstor atmosfere između dva sveta

 

Svakom ko je bar malo upućen u dešavanja na muzičkoj sceni poslednjih decenija, jasno je da je Nik Kejv savršen, senzibilan pripovedač, moćan u omamljivanju publike snažnim spojem stihova i muzike. Njegov stvaralački opus beskompromisan je i sa naglašenim emocionalnim nabojem stihova o smrti, religiji, nasilju i ljubavi. I njegovi fanovi su beskompromisni: svi koji ga vole, vole ga potpuno i trajno. A Kejvov bujni talenat i posebna ekspresija već godinama se prelivaju i na druge oblike umetnosti. Život je strašan i divan, on to najbolje zna i ume to da ispriča.

Umetnički je oplemenio niz filmova, bilo kroz svoje slavne pesme, ili kao jedinstven film score (obično ga radi sa Vorenom Elisom, kolegom iz Bad Seedsa), zatim u dokumentarcima, kratkim filmovima, TV serijama i pozorišnim predstavama. Obožavam njegovu muziku iz filmova Proposition i Hell or High Water, ili način na koji je upotrebljena u nekim epizodama Peaky Blindresa. Kada je o atmosferi reč, on je velemajstor. Uz sve to, i u gužvi od šesnaest albuma, uporednog projekta Grinderman, gomile koncertnih snimaka, eseja, nekoliko zbirki poezije i dva romana, našla su se i četiri filmska i nekoliko scenarija za dokumentarce.

Kejv je kompozitor, glumac i scenarista filma Ghosts of the Civil Dead, rediteljskog debija Džona Hilkoata, komponovao je muziku za The Road, i uradio scenarije za još dva filma ovog svog zemljaka. To su Proposition (sa Gajem Pirsom, Rejom Vinstonom i Džonom Hartom) i Lawless (sa Tomom Hardijem, Šajom Labufom, Džesikom Častejn, Gajem Pirsom, Garijem Oldmanom…). Pripremio je i scenario za The Crow Reborn reditelja Korina Hardija, koji je još u fazi preprodukcije.

Uz sve to, nemački grafičar Rajnhard Klajst pretočio je život Nika Kejva u Mercy on Me, strip koji je objavljen početkom septembra i koji je pravi must have za svakog istinskog fana Nika Kejva.

Poslednjih nekoliko nedelja, muzički kritičari i blogeri oduševljeni su koncertima aktuelne turneje Nick Cave and the Bad Seeds (Skeleton Tree). A kao slikovita ilustracija, poslužiće delić članka sa Gardijanovog sajta, o njihovom nastupu u Manchester Areni: “The Bad Seeds zvuče fantastično – teško je zamisliti da neki drugi bend može tako besprekorno da se prebaci sa elegancije i kontrole na zastrašujući džumbus. Za to vreme, Kejvova harizma i prisutnost na sceni, postojane su od početka do kraja.” I dok se koncerti na britanskom i evropskom delu sveta nižu jedan za drugim, mi odbrojavamo dane jer je do nastupa u Areni ostalo još vrlo, vrlo malo! 🙂

 

(Visited 66 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like