Kako se izboriti s martom?

I kako obuzdati ćudljivost, sačuvati duh i kvalitet osećanja dok živimo čudan martovski život koji nije naša realnost? Jedan od metoda življenja jeste i pravilan unos kvalitetne literature, kao megahranljive dopunske terapije… 🙂

NEOPHODNO Rej Bredberi: FARENHAJT 451 (Laguna) Svako jutro, uz kafu, bar pola sata laganog čitanja. Aktuelno i zastrašujuće remek-delo skockano na dvestotinak strana. Čuvenog pisca ovog best ever distopijskog romana, Marsovskih hronika i zbirke Tetovirani čovek smatraju zaslužnim za uvođenje SF žanra u književni mejnstrim. Nakon čuvene stare Trifoove ekranizacije, HBO je osetio da je vreme idealno za još jednu filmsku veziju kultnog romana, i to sa dva sjajna glumca. Ipak, najzdravije je ne čekati film, već čitanjem otkriti emociju ili se podsetiti onog davnog prvog utiska. Gaj Montag je vatrogasac. U njegovom svetu dominira televizijski program, literatura je vrsta na ivici izumiranja, a vatrogasci češće raspiruju vatre nego što ih gase. Njegov posao je da uništava najilegalniju robu – štampane knjige – a zajedno s njima i kuće u kojima su skrivane.

O PATNJI & PRAŠTANJU Elizabet Straut: SVE JE MOGUĆE (Booka) Za senzibilne, hrabre duše koje žele da na pravi način iskoriste vlažna martovska popodneva, a pogotovo za ljubitelje romana Zovem se Lusi Barton koji će (ili su već) duboko doživeli sve ove priče. Zbirka istražuje čitav spektar ljudskih osećanja kroz lične drame likova koji pokušavaju da shvate sebe i druge, a zajedničko im je to što su u nekom trenutku svog života bili u nekakvoj vezi s Lusi Barton, odnosno mestom u kome je živela.

SUOČAVANJE Naomi Klajn: NIJE DOVOLJNO REĆI NE  (Samizdat B92) Ili, kako smo dospeli tu gde smo… Za tri puta dnevno po nekoliko stranica, i da se o njima dobro razmisli. Poznata novinarka, aktivistkinja i autorka nekoliko bestselera (Doktrina šoka, Ne logo)) Klajn provela je dve decenije proučavajući političke šokove, klimatske promene i nasilje brendova. I zaključila je da današnja politička situacija (u Americi) nije odstupanje od normale, već logičan nastavak najgorih, najopasnijih trendova u proteklih pola veka. Da li je ovo zaista, kako misli čuvena Arundati Roj, vodič do nade za nas obične ljude?

CYBERPUNK FUTURE Vladimir Sorokin: MANARAGA (Geopoetika) Posle nedeljnog ručka, i obavezno čitati punog stomaka. Kako bi život izgledao bez štampanih knjiga? Sve se vrti oko života & smrti priča, to jest oko odnosa čovečanstva prema knjizi. Posle razornih ratova sa islamistima, koji su protutnjali Evropom i promenili svet, ali ga nisu tehnološki unazadili, knjige se više ne štampaju na papiru (i ne čitaju se), nego se čuvaju u muzejima i bibliotekama a tu je i snobovska nova moda: book’n’grill, uživanje u zabranjenom i kažnjivom spektaklu pripremanja hrane na prvim izdanjima knjiga, na retkim i skupocenim knjigama. A ispostaviće se da spaljivanje unikatnih knjiga nije najstrašnije. Gore od toga je uništavanje same ideje njihove unikatnosti…

MAJSTOR KRATKE PRIČE Džon Čiver: ODABRANE PRIČE Obavezno pred večeru, kao aperitiv. Jer, ovaj američki Čehov XX veka opisivao je prosečne američke porodice ušuškane u otmena predgrađa, i tako ovekovečio sliku Amerike u zlatno doba srednje klase, malograđanske navike, potrošački mentalitet, isprazne snove i težnje, kroz neskriveni cinizam, ali i toplinu i razumevanje za ljudske slabosti svih svojih junaka.

O PISANJU & PRIČANJU Rejčel Kask: OBRIS (Booka) U pidžami i šlafroku, u osami, nedeljom ujutru… Pošavši u Atinu, gde treba da predaje na letnjem kursu kreativnog pisanja, engleska spisateljica upušta se u avionu u razgovor s pričljivim starijim gospodinom. Njih dvoje ćaskaju tokom čitavog leta, a dva dana kasnije, tokom vožnje brodom, ona saznaje i pojedinosti o njegovim privatnom životu. To je tek početak, jer ljudi koje glavna junakinja na tom svom putovanju sreće, pričaju o svojim životnim iskustvima, i u atmosferi neizdržive vrućine i gradske vreve, njihovi glasovi polako počinju da se prepliću i tkaju složenu pripovest o ljudskoj prirodi. Očekujemo i Transit, drugi roman trilogije Outline… 

KLASIČNO UŠUŠKAVANJE Sestre Bronte: IZABRANA DELA (Vulkan) Za romantike, ili možda samo za smirivanje-Ma, bilo šta made of Bronte idealno je štivo za pred spavanje. A ovo izuzetno opremljeno jednotomno izdanje obuhvatilo je najčuvenija dela najpoznatijih sestara u svetskoj književnosti. To su Orkanski visovi Emili Bronte, Džejn Ejr Šarlot Bronte i Stanarka napuštenog zamka En Bronte. Ova proza prepuna je emocija, neposredna je i provokativna. Jer, nikako ne smemo da zaboravimo da su sestre Bronte, ipak, mnoge žene upoznale s mračnijom stranom srca.

 

(Visited 119 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like