6 razloga za kvalitetno zabušavanje…

… umesto velikog prolećnog spremanja. Trenutno je najudobnije mesto za čitanje klupa u šarenom hladu gradskog parka! 🙂

Ju Nesbe: MAGBET (Laguna) O AMBICIJI I POHLEPI Smeštena u oronuli, kišni industrijski grad sedamdesetih godina prošlog veka, Nesbeova verzija Magbeta prati borbu predstavnika zakona da reše uporan problem s prometom narkotika. Korumpirani šef policije, koji je industrijski grad odvukao u močvaru kriminala i haosa, konačno je mrtav, što budi nadu kod građana, ali pokreće i novu borbu za prevlast… Zašto bismo ponovo čitali Šekspira? Jer su njegova dela i dalje savršen poligon za analizu najsloženijih i najtamnijih kutaka ljudske duše, a Magbeta je kroz čuveni serijal Hogarth Shakespeare interpretirao pravi creme de la creme savremenog trilera koga sve više cenimo i u čijim delima apsolutno uživamo! 🙂

Mojca Kumerdej: HRONOSOVA ŽETVA (Geoopetika) SLIKA JEDNE EPOHE U predgovoru za ovu knjigu stoji da je Hronosova žetva “raskošna freska kraja 16. veka na prostoru  današnje Slovenije, a istovremeno pažljivo detaljno opisivanje svakog i svakojakog vremena…” Zašto bi trebalo da pročitamo ovaj roman? Zato što je reč o kompleksnom i zanimljivom štivu, povremeno ironičnoj i duhovitoj slagalici jednog prostora, pripovesti o veri, sumnji, vlasti, mnoštvu različitih života i sudbina. Uz to, Hronosova žetva ovenčana je najvećom slovenačkom nagradom za književnost – Prešernovom nagradom za 2017. godinu.

Miljenko Jergović: NEZEMALJSKI IZRAZ NJEGOVIH RUKU (Booka) CAPAJEBO Autor pripoveda o Sarajevskom atentatu s pretpostavkom da  je ubistvo austrougarskog prestolonaslednika posledica modernizacijske i prosvetiteljske misije bečkih vlasti u Bosni. Atentatori su deca, junaci doba u kome žive, pravi pripadnici jedne epohe, školovani na romanu devetnaestog veka, na poeziji Volta Vitmana, na ruskim anarhistima, dok ih je Beč opismenio i pružio im priliku da ostvare svoje iluzije. Ako već sve znamo, zašto da čitamo?  Zato što je Jergović, kao i uvek, sjajan i svež u ovoj posebnoj dokumentarnoj priči. Delo ostavlja dovoljno prostora za razmišljanje o tome da li je autorova verzija istina, ili je tek reč o romanu za mlade koji se tužno završio…

Karmen Domingo: GALA – DALI (Laguna) PRIČA O OLUJNOJ VEZI „Seti se da je jedini dragan koji može da ti slomi srce onaj od kog budeš zavisila… i zato nemoj zavisiti ni od koga, nikad, i bori se da postigneš ono što želiš, da budeš ono što jesi. Da sama biraš svoj put“, bio je to, po rečima same junakinje, najbolji savet koji je ikada dobila, i pridržavaće ga se celog života. Ovo je priča o čuvenoj Gali Dali, ženi koju je pratio glas da ume da izvuče ono najbolje iz muškarca s kojim je u vezi. Zašto bi trebalo da pročitamo ovu knjigu? Zato što je sve u vezi s Salvadorom Dalijem intrigantno, a pogotovo priča o njegovoj famoznoj muzi, ženi koja je ovog genija spasla ludila i prerane smrti. Uz to, njih dvoje su junaci jedne od najosobenijih i najdugovečnijih ljubavnih priča u istoriji.

Zoran Ferić KALENDAR MAJA (Booka) Ekipa nekadašnjih maturanata, danas skoro sedamdesetogodišnjaka, odlučuje da ponovi svoje matursko putovanje brodom, na relaciji Opatija-Zadar. To je okvir i to je sadašnjost u kojoj se, tokom nekoliko nimalo idiličnih dana, zapliću i raspliću nekadašnje antipatije i simpatije, razotkrivaju međusobni odnosi i stavlja tačka na iluziju kako se neke stvari mogu ponoviti, čak i kao kratkotrajni eksperiment. Zašto da pročitamo Kalendar Maja? Jer je ovo složena, pažljivo istkana priča o iskustvu i ludosti, s neobičnim (i tragičnim) ljubavnim zapletom i vrhunsko delo jednog od najboljih regionalnih autora. Ferića jednostavno TREBA ČITATI.

Robert Heris: KONKLAVA (Laguna) ZANATSKI SAVRŠENO Nakon papine smrti, iza zaključanih vrata Sikstinske kapele, sto osamnaest kardinala sa svih strana sveta, treba da glasaju na izborima koji se održavaju u najvećoj tajnosti. Crkveni velikodostojnici, naravno, nisu lišeni ambicija i suparništva. Ljudsko slavoljublje na samoj je ivici da domaši silu vlasti Božje. Zašto bismo čitali još jedan istorijski triler? Jer je Robert Heris mastor svog zanata, a sudeći prema nekim ekranizacijama njegovih dela, bolje bi bilo da pročitamo knjigu nego da pogledamo film. A ovo je kvalitetan i izuzetno upečatljiv psihološki triler.

 

 

(Visited 61 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like