Uživanje u čitanju tokom narednih nedelja maja…

… donosi najlepše bekstvo, najudobnije putovanje, najsigurniju avanturu, neodoljivo duhovite situacije & buđenje najplemenitijih osećanja. 🙂

Čarolija ljudskog postojanja Paolo Sorentino: NEVAŽNE TAČKE GLEDIŠTA (Booka) Navodno nadahnut licima s dvadeset tri crno-bele fotografije italijanskog fotografa Jakopa Benasija, autor, uz svoj neporecivi smisao za vešto dočaravanje vizuelnog, u ovoj zbirci pripovedaka (ili možda romanu?) slika ogromnu, višeslojnu fresku savremenog ljudskog postojanja, dirljivu, ironičnu, i pre svega duhovitu. Treba čitati… jer je Sorentino istovremeno neposredan i fin, senzitivan i supervešt, mudar i beskrajno duhovit dok snima ili piše. U njegovim filmovima, scenarijima, pričama, romanima (i seriji!) sve je nekako s dušom: tanka linija razdvaja smeh i suze, priče o odnosima i osećanjima balansiraju između komičnog i tragičnog, melodrame i paranoje, opsesije i strasti.

U prodaji od 8. maja! Kamij Lorans: MOGLA BIH TO BITI JA (Laguna) Opsednutost nemogućim. U vrtoglavoj igri ogledala između stvarnog i onlajn sveta, autorka priča o opasnim vezama jedne žene koja ne želi da se odrekne strasti. Istovremeno senzualna, intelektualno stimulativna i aktuelna, ovo je priča o kojoj ćete dugo razmišljati nakon čitanja. Treba čitati… zato što je ovo dinamično štivo, bolna i smešna priča, splet istina i laži, i čitalac je u svakom trenutuku u vrtlogu zbivanja, samo – verovatno – na sigurnom.

Nepodnošljiva lakoća postojanja Olaf Olafson: SAMO JEDAN KORAK OD SNA (Samizdat B92) Intimna i snažna priča o njujorškom neurologu i tri žene koje su mu oblikovale život – o majci, neostvarenoj pijanistkinji koja posle decenija razočaranja konačno postiže uspeh, verenici, tajanstvenoj balerini čiju preranu smrt još uvek očajnički pokušava da razmrsi, i misterioznoj pacijentkinji koja je posle teške nesreće ostala u komi. Treba čitati… jer, ovo je Olafson. I opet je napisao dobru stvar, iskrenu, koja je čvrst spoj suptilne ljubavne priče, napete drame i sećanja na potresnu porodičnu istoriju.

Izazovi opasnog uma… Pol Biti. PRODANA DUŠA (Geopoetika) Napisana prepoznatljivim, apsurdističkim stilom, Prodana duša je, osim što je odličan roman, i sasvim posebna kritika našeg vremena. Mračna i duhovita satira o rasizmu u Americi koja istovremeno izaziva smeh i upućuje na duboko promišljanje. Treba čitati… ako ste spremni na izazove, odnosno ako umete da se nosite s knjigom. Teškom, kvalitetnom savremenom prozom. Ako je pročitate, sigurno je nećete zaboraviti!

 

 

(Visited 169 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like