We Should Always Change…

Pre deset dana Arctic Monkeys objavili su svoj šesti studijski album. Ako uz ogroman napor da održim tanušni balon kojim sam se zaštitila od banalnosti svakodnevice, samo na trenutak pokušam da prizovem atmosferu na internetu od prošlog novembra pa do 11. maja ove godine, opušteno mogu da zaključim da je Tranquility Base Hotel & Casino jedan od najiščekivanijih albuma tokom poslednjih nekoliko godina. A kada je napokon stigao u oblaku prašine, pokupio je dobre kritike, a fanovi su se izgleda malo zbunili, jer su mišljenja prilično podeljena.

Iako pripadam delu kome se TBHC dopada, još nisam u potpunosti shvatila kako album funkcioniše, osim da je reč o konceptualnom, vrlo retro, kvalitetnom, produkcijski savršenom delu u kome je gitarski zvuk sveden na minimum i koje se, ako zanemarimo prepoznatljiv, brutalno lep glas Aleksa Tarnera, mnogo razlikuje od svega što su AM radili do sada. Dopada mi se ta igra stvaranja, kad umetnici ne staju, kad istražuju, kad se igraju, i kad uobličavaju, bez obzira svidelo se to nekom ili ne. A simpatično mi je i to što se ispod jedne fotke na FB profilu benda, u jednom komentaru o izgledu frontmena “but why every time they drop an album, Alex Turner looks like a different person?”, i komentaru na komentar “… maybe because that’s awesome, for starters, and because it should be something normal; we should always change” sažela sva lepota i sloboda života i stvaranja.

Pošto sam istinski ljubitelj i konzument oblika poznatog kao kvalitetna živa svirka, u ovom trenutku najviše me interesuje kako će Arctic Monkeys zvučati uživo na svojoj turneji, s novim materijalom. To je jedan od retkih bendova koji pratim od njihovog prapočetka 2005, bend koji se usput nije upropastio i kome sam uspela da oprostim onaj mlaki nastup s ogromantnim pauzama između pesama na Exit Festivalu 2009. A genijalni frontmen se s živahnim, teatralnim i pevački superiornim nastupom The Last Shadow Puppetsa na Szigetu 2016. iskupio za sve novce. Tako da nameravam da se sasvim prepustim slatkom stanju poznatom kao veliko iščekivanje, dok slušam sjajan opus talentovanih momaka iz Šefilda. Ove godine, Arctic Monkeys nastupaju 14. avgusta na Sziget festivalu. 🙂

(Visited 59 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like