Kroz talase jula 2018…

Čudan neki mesec. Potrošili smo ga skoro do pola, a fine letnje atmosfere nema ni u najavi. Bežeći od gustih pljuskova, surfujemo otežali od julske sparine, sigurni u jedno: jedva čekamo da se bacimo na čitanje… 🙂

Milan Vlajčić: ZVEZDANA PRAŠINA (Dereta) ESEJI U svojoj novoj, trećoj po redu kulturološkoj svaštari, autor još jednom pokazuje koliko je iskren, osetljiv i vešt komentator današnjice. Između duhovitih (i dirljivih) redova o raznovrsnim pitanjima iz oblasti filma, književnosti, muzike, elitne umetnosti i kulture, ulične kulture, naše i svetske kulturne politike, izbija autorova subjektivna, ironična ocena života, pohvala i kritika… Za lagano iščitavanje i istinsku uživanciju svakog uživaoca lepe reči i britke misli.

Muharem Bazdulj: KVADRATNI KOREN IZ ŽIVOTA (Laguna) NA PUTU Roman o nestaloj zemlji, mnogo godina kasnije, pisan u prvom licu. Beograđanin u zrelim godinama kreće na put za Tuzlu. Godina je 2014, a on je u Tuzli već jednom bio, dvadeset godina ranije. Tokom tri sata vožnje, junak romana priseća se mnogo dužeg putovanja ka istoj destinaciji i pravi bilans što vlastitog života, što političkih i generacijskih promašaja. Za nostalgičare i buntovnike.

Robert Zetaler: ČITAV ŽIVOT (Booka) SVAKI ŽIVOT JE ROMAN Stigavši u jedno alpsko selo kao siroče, na konjskoj zaprezi i s vrećicom novca oko vrata da bi ga seljačka porodica nevoljno uzela zauzvrat, Andreas Eger provešće u njemu čitav svoj život. Svoju udolinu napustiće samo jednom, da bi otišao u Drugi svetski rat. Kada se vrati, uvideće da je svet već odmakao dalje bez njega, modernizacija je dospela i u njegov netaknut planinski raj, pretvorivši ga u mesto u kome se glavni junak teško snalazi. Za one koji su spremni da se uhvate  u koštac sa sopstvenim emocijama.

Anjes Marten-Ligan: ŽIVOT JE LAK, NE BRINI (Laguna) NASTAVAK Godinu dana nakon što se vratila iz Irske, Dijan je stavila tačku na burnu vezu sa Edvardom, čvrsto rešena da započne nov život u Parizu. Nastavila je da vodi svoj kafe i upravo je tu srela Olivjea. On je ljubazan i brižan, ali je tu divnu ravnotežu poremetio jedan neočekivani događaj, a Dijan je ponovo mora da stizne zube, skupi hrabrost i pronađe toliko nephodan mir. Za romantičare, i to pre svega ljubitelje romana Srećni ljudi čitaju i piju kafu.

Olga Zirojević: ISTOČNO-ZAPADNA SOFRA (Geopoetika) GASTRO-FUZIJA Tekstovi iz ove knjige nastajali su tokom više od dve decenije i objavljivani su na stranicama nedeljnih publikacija i periodike. Pošto su pijace pune raznog voća i povrća, pravi je čas za edukaciju, eksperimente i kreativnost u kuhinji. Ovaj Mali kulturnoistorijski i kulinarski leksikon može da postane najbolji drugar u utvrđivanju gradiva sladokusaca, poštovalaca homemade hrane i običaja s ovih prostora.

Tes Geritsen: HLADNO KAO LED (Laguna) TRILERRR Roman iz serijala Ricoli i Ajls. Medicinska istražiteljka Mora Ajls odlazi u Vajoming na medicinsku konferenciju, gde upoznaje grupu prijatelja i odlučuje da s njima pođe na skijaški izlet. Međutim, kombi im se zaglavljuje na zavejanom putu, a pomoći nema. Društvo nalazi utočište od mećave u zabačenom selu, sa dvanaest sablasno istovetnih kuća, mračnih i napuštenih… Ljubitelji nemilosrdnih trilera znaju ko je Tes Geritsen. Neka se ostali drže na bezbednom rastojanju.

 

(Visited 121 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like