Umesto decembarskog vodiča za preživljavanje…

… četiri ozbiljna dela, kao podstrek da zastanemo, osetimo sopstvenu energiju i dobro razmislimo o svemu. Jer, stigli smo do kraja još jedne godine.

Guzelj Jahina  DECA VOLGE (Samizdat B92) NEKO DRUGO VREME Najsočnije i najtalentovanije pero aktuelne ruske književnosti svojim drugim romanom dokazuje poseban kvalitet. Nakon megauspešnog prvenca Zulejha otvara oči (takođe u izdanju Samizdata B92), Jahina još jednom analizira rani period sovjetske istorije (dvadesete, tridesete godine prošlog veka), samo su ovog puta tema ruski Nemci, a u centru priče je šulmajstor (učitelj) Jakob Bah. Zašto čitati? Jer je ovo priča o posebnim stanjima i snažnim osećanjima.

Benedikt Vels KRAJ SAMOĆE (Laguna) SENTIMENTALNO Žil i njegovi brat i sestra potpuno su različiti. Njihovo detinjstvo protiče bezbrižno, ali kada im roditelji poginu u saobraćajnoj nesreći, ovaj udarac sudbine ostavlja dubok trag u njihovim životima. Iako је sve troje završilо u istom internatu, svako od njih nastavlja svojim putem… Zašto čitati? Jer je ovo remek-delo jednog od najvažnijih mladih pisaca savremene nemačke književnosti!

Miljenko Jergović SELIDBA (Booka) SUPTILNO U intervjuu za jutarnji.hr, autor je letos objasnio: “Problem sa selidbom, ovom iz upravo objavljene knjige, u stanu je u kojem više nitko ne stanuje. Problem je u jednoj izumrloj obitelji, koja je svoje dvadeseto stoljeće provela u Bosni, e da bi smrću moje majke, u prosincu 2012, konačno nestala. Pišem o selidbi onog što je ostalo za njima. Uglavnom o selidbi sjećanja…” Zašto čitati? Ovo je još jedna fina, lična scenografija Sarajeva pre Velikog raspada.

Elif Šafak CRNO MLEKO (Samizdat B92) DIRLJIVA ISPOVEST Posle rođenja svog prvog deteta, Elif Šafak  doživela je duboku ličnu krizu. Opterećena krivicom, anksioznošću i zbunjena zbog nove, majčinske uloge, istaknuta romansijerka prvi put u životu prestala je da piše. Zašto čitati? Jer je autorkina strast prema književnosti zarazna, dok nas njena borba s postporođajnom depresijom i spisateljskom blokadom dodatno opominje…

 

(Visited 299 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like