Ako želite da začinite februar finom literaturom

I da oplemenite svoj doživljaj sveta i ljudskog društva dok se proleće namešta…

Olga Grjaznova BOG NIJE STIDLJIV (Laguna) U SUMRAK CIVILIZACIJE Vreme u kome živimo bolno je i strašno, a ova priča o dvoje Sirijaca čije se potresne sudbine ukrštaju u evropskoj prestonici. Novi roman Olge Grjaznove, jednog od najvažnijih mladih glasova savremene nemačke književnosti, potresno je svedočanstvo o vremenu u kojem živimo.

Naomi Alderman SNAGA (Booka) IZMENJENA STANJA  Radnja romana smeštena je u društvo koje je vrlo slično ovom u kojem živimo, osim jedne značajne razlike: mlade žene su u jednom trenutku otkrile sposobnost da generišu snagu i da njome nanesu bol, ozbiljno povrede ili čak ubiju muškarce. I tim malim trikom prirode svet se drastično preokrenuo…

Met Ridli EVOLUCIJA SVEGA (Geopoetika) SVET IZ DRUGOG UGLA Zanimljiva teorija, pitko upakovana – zasnovana na nauci, istoriji, ekonomiji, politici i filozofiji – koja pokazuje da se veliki događaji i kretanja, praktično celokupna ljudska kultura, menjaju  postepeno, spontano i neminovno, po istim principima koji vladaju evolucijom živog sveta. Oplemenite svoj pogled na svet i društvo uz ovaj dinamičan splet dokaza i anegdota koji su isprepletani u lako čitljivom, provokativnom štivu.

Ralf Rotman UMRETI U PROLEĆE (Laguna) BISER NEMAČKE KNJIŽEVNOSTI Ovaj savremeni klasik priča je o dvojici sedamnaestogodišnjaka iz severne Nemačke, koji su prinudno regrutovani u februaru 1945. godine. Valter je angažovan kao vozač intendantske jedinice oružanih odreda SS, a Fite mora na front. Dezertira, ali ga hvataju i osuđuju na smrt, a Valter će biti prinuđen da strelja najboljeg druga…

Andrej Blatnik PROMENI ME (Geopoetika) S BOGATIM PODTEKSTOM Kako sačuvati ravnotežu u današnje vreme? Poznati slovenački autor poigrao se žanrovima i u svom novom romanu oslikao “nadanja i nastojanja svojih junaka da očuvaju ravnotežu koja im, uprkos protivrečnosti želja, odbranu identiteta i intimnog sveta čini uopšte mogućom. Problem je protivrečan: kako usred haotične navale novih i sve konfuznijih želja, kakve iz dana u dan rađa savremeni ritam života, očuvati dom sačinjen po meri sopstvenih želja?”

 

 

(Visited 94 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like