Kome treba Oskar kad je tu Oscat!

 

Jedan osvrt & mala rekapitulacija povodom nagrada koje je sinoć dodelila PETA…

Još desetak dana i konačno će se završiti najatraktivniji deo sezone dodele filmskih nagrada. Neminovno je da će se dan nakon dodele Oskara smiriti sva frka i priča oko toga koliko su neke nominacije i nagrade zaslužene, ko je sve precenjen a ko oštećen, i da li je ipak trebalo angažovati jednog domaćina za događaj… Jednostavno, promenićemo temu, tako to ide.

Dan ceremonije nad ceremonijama opasno se približio i izvesno je da su tog 24. februara najozbiljniji favoriti za najbolji film Roma (Netflix je na Rominu kampanju za Oskara potrošio oko 25 miliona dolara!) i The Favourite  sa po deset nominacija. Slede ih A Star Is Born i Vice sa po osam, dok Black Panther i BlacKkKlansman imaju sedam, odnosno šest nominacija.

A Star Is Born je posebno prijatno iznenađenje, jer mogao je da bude preforsirani prosek, besmislena četvrta verzija iste priče, ali se to nije desilo zahvaljujući faktoru 3 u 1, odnosno čoveku koji je režirao, glumio i sarađivao na saundtreku. U aktuelnoj sezoni, u obilju svih tih zvučnih filmskih nagrada, ovaj film je potrefio gotovo sve važne nominacije. A Star Is Born je, i pored toga što je zapravo rediteljski debi Bredlija Kupera kvalitetan, prilično ujednačen film, s dobrom glumom, odlično urađenim muzičkim scenama, brutalno dobrim zvukom, finim saundtrekom i nekoliko emocionalno snažnih scena. U filmu je uglavnom sve na mestu, a možda tek u drugom delu priča malko bledi, jer zbog predvidljivosti splašnjava emocionalni naboj, a tempo se usporava. Ovo ipak ne kvari opšti utisak, jer je gospodin Kuper istresao sve svoje umeće i svoju posvećenost projektu nasleđenom od Klinta Istvuda.

Kajmak medijske pažnje, i mnogo nagrada za pesmu Shallow pokupila je Lady Gaga, dok je Kuper, nekako u drugom planu, nanizao finu količinu priznanja za režiju (Palm Springs International Film Festival Director of the Year, National Board of Review Awards Best Director, Golden Tomato Awards Best Directorial Debut  kao i American Cinematheque Award za umetnika godine), glumu (Washington D.C. Area Film Critics Association Best Actor, Dublin Film Critics’ Circle Best Actor) i muziku (BAFTA Best Film Music).

Prema Vikipediji, film je dobio 57 nagrada, među kojima su i one za sporednu mušku ulogu, zvuk, montažu, miksovanje, kameru… Za nas koji volimo mjuzu, ovo delo je i pored određene nesavršenosti, predstavljalo pun filmski i muzički doživljaj. I tu se priča o nagradama ne završava.

Nakon što je PETA sinoć objavila spisak dobitnika svojih filmskih nagrada, lik i delo gospodina Kupera dobili su novu dimenziju. On je za režiju A Star Is Born počašćen i nagradom  PETA Best Director Oscat 2019  (to je njihov animal friendly  Oskar) jer je za film angažovao svog ljubimca, goldendudla Čarlija, i nije koristio usluge agencije za iznajmljivanje pasa. Kuper je svojevremeno u jednom intervjuu istakao da angažovanje Čarlija nije nepotizam, pošto je na taj način želeo da unapredi odnos sa svojim ljubimcem. Mi mu verujemo, i uostalom, kome treba Oskar kad postoji Oscat!

MINI ME: Ostali dobitnici PETA’s Oscats na linku https://www.peta.org/blog/peta-oscats-2018s-best-films-stars-animals/

(Visited 54 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like