Otisov So-Called Life

Ne sećam se kada me je nešto iz prve tako razgalilo i dotaklo kao serija Sex Education (Netflix). Jer, činjenica je da iz godine u godinu snalaženje u moru filmskog/TV/web materijala, postaje sve složenije i sve su ređe kreacije u kojima uživamo bez nekog kompromisa.

I dok sam početkom godine razgrtala razne pilote, te pokušavala da ukačim radnju u 2, 3. ili ko-zna-kojoj-po-redu sezoni, uglavnom razočarana kvalitetom, umalo da mi promakne jedan fino obrađen biser koji će u bliskoj budućnosti dobiti nastavak (što je i potvrđeno pre par nedelja).

Reč je o seriji Sex Education, još jednoj kvalitetnoj britanskoj produkciji u kojoj su čvrsto ušnirani komični i dramatični trenuci iz života i najbližeg okruženja Otisa Milburna (Asa Baterfild). Njegova majka Džin (Džilijan Anderson) je seksualni terapeut, što dodatno otežava život i postojanje ovom osetljivom i inteligentnom šesnaestogodišnjaku. Zaplet počinje kad Otis, iako s minimalnim iskustvom, postaje seks guru u svojoj školi. Cela priča je jedan živahan, hormonski bučan, smešan i ozbiljan, eksplicitan & romantičan, gotovo skaredan zaplet o sazrevanju. I pored toga što ova mikstura u tragovima podseća kako na komedije Džona Hjuza iz osamdesetih, zatim kultnu prethodnicu iz devedesetih – Moj takozvani život (My So-Called Life), ali i noviju britansku seriju Skins, ovo ipak nije klasičan tinejdž format. Serija pažljivo ljušti slojeve problema vezanih za porodicu, seks, promiskuitet, prvo seksualno iskustvo, homoseksualnost, abortus… i ne gubi intezitet kako epizode odmiču.

Ovo je topla preporuka za gledanje, i pored toga što smo decenijama unazad zatrpavani najrazličitijim formatima o tinejdžerima i sazrevanju, i što se taj trend nastavlja, s različitim rasponom u kvalitetu. Jer, Sex Education  je nova, pametno skockana i nimalo naivna stvar, sjajna za gledanje i uživanje – u komadu – i u odabranom društvu.

 

 

 

(Visited 121 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like