Pisac, dama, Goli otok & špijunaža

Promocija knjige Beogradski trio reditelja Gorana Markovića održana je juče u Novom Sadu, dok će beogradskoj publici ovaj roman biti predstavljen večeras u 18 sati, u velikoj sali SKC-a, a o njemu će osim autora govoriti i književni i filmski kritičar Milan Vlajčić, glumac Tihomir Stanić i urednik romana, Dejan Mihailović.

S obzirom da je Svilara sinoć bila puna, dragi Beograđani, požurite da zauzmete mesta! 🙂

Goran Marković BEOGRADSKI TRIO (Laguna) Ovaj roman (koji je inače bio u najužem izboru za 65. Ninovu nagradu) predstavlja dinamično sklopljen kolaž raznih dokumenata, pisama, dnevnika, špijunskih izveštaja, referata, službenih zapisnika i svedočanstava (koje je gotovo SVE izmislio autor) iz vremena prelomnih događaja koje je obeležila rezolucija Informbiroa s kraja četrdesetih godina prošlog veka u Jugoslaviji. Ataše za štampu Britanske ambasade u Beogradu i glavni junak ove knjige je i poznati pisac Lorens Darel. Neformalan kao ličnost i nepredvidljiv kao diplomata, Darel se upustio u ljubavnu avanturu sa ženom jednog visokog rukovodioca, koji je ubrzo završio na Golom otoku. Uskoro i njegova žena doživljava istu sudbinu, te britanski pisac i diplomata pokušava da pomogne njihovoj kćeri, devojčici koja je za kratko vreme ostala bez roditelja.

Goli otok je, prema rečima autora, samo dekor, a u centru zbivanja romana je melodrama. Ipak, ova scenografija bila je i te kako važna jer je građu za knjigu Marković sakupljao trideset godina, srećući se usput sa strašnim ispovestima ljudi koji su preživeli strahote tog specijalnog logora.

Istovremeno potresna i zabavna priča ispričana je duhovito i dovitljivo u maniru koji dobro poznajemo iz rediteljevih filmova, a posebno je zanimljivo to što je jedan strašan i mračan period jugoslovenske svakodnevice posle Drugog svetskog rata tumačen kroz lik jednog stranog špijuna.

Poznati reditelj i autor ovog romana, svojevremeno je, kao gimnazijalac, bio očaran Darelovim Aleksandrijskim kvartetom, (ujedno i piščevim najpoznatijim delom), tako da je naslov referenca na poznato delo.

 

(Visited 80 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like