5 naslova za mokra aprilska popodneva

Kompletić koji je pred vama sastoji se od krimića u stilu petparačkih priča, istorijskog trilera, spekulativne fikcije, jedne simpatične nadrealne drame, kao i kompleksne misije buntovne Elizabet Kostelo…

DUHOVITO & PROVOKATIVNO Jonas Karlson CIRKUS (Laguna) Još jedan kratki, šarmantni roman iz pera popularnog švedskog glumca i pisca. Ako ste voleli Račun, uživaćete i u Cirkusu koji iduće nedelje stiže u knjižare! Magnus Gabrijelson nagovorio je svog prijatelja da odu u cirkus. U toku nastupa mađioničara, za tačku nestajanja, Magnus se javio kao dobrovoljac iz publike. Snop svetla blještao je nad praznim mestom na pozornici. Svi su aplaudirali. Magnusa više nije bilo. Kada su posetioci napustili cirkusku šatru i sva su se svetla pogasila, Magnus se još uvek nije pojavio. Gde je? Njegov prijatelj kreće u potragu koja će ga voditi do nepostojećih adresa, misterioznih telefonskih razgovora i narastajućeg, jezivo neprijatnog očajavanja nad činjenicom da i on sam nestaje iz dana u dan.

NJEGOVA FINA TKANJA Dž. M. Kuci STAKLENA KLANICA I DRUGE PRIČE (Samizdat B92) Ova neobična knjiga o Kucijevoj junakinji Elizabet Kostelo nastala je iz priča napisanih između 2000. i 2017. godine. U svojim poznim godinama, ova buntovnica (inače autorov alter ego) zaokupljena je neobičnim projektom staklene klanice, u kojoj bi ljudi mogli svakodnevno da razmišljaju o svojoj surovosti prema životinjama.

ISTORIJSKI TRILER Robert Heris MINHEN (Laguna) Još jednom nam majstor političkih zavera i zapleta prikazuje događaje od velike istorijske važnosti. Hitler, Čemberlen, Musolini, Daladje nalaze se u središtu napetog, dinamičnog špijunskog trilera o izdaji i savesti, odanosti i prevari, koji se odvija u doba sudbonosne minhenske konferencije, septembra 1938. godine. Bogat miks diplomatije i pustolovine, konstruisan s hirurškom preciznošću i – naravno – sjajno napisan.

KAKO SAČUVATI LJUDSKOST Raj Loriga PREDAJA (Booka) Pravi, rasni distopijski roman 21. veka, obavezna lektira svim ljubiteljima Hakslija, Orvela, Bredberija, Dika i Atvudove, ali i dobar izbor za čitaoce koji uživaju u majstorski ispričanim pričama s porukom. Jednostavnim, sažetim jezikom glavni junak priča o svom životu u ratom razorenoj zemlji, o odlasku na neko bolje mesto. Za koje se ispostavlja da ipak nije toliko dobro.

ŽESTOKA EPOHA Džejms Elroj AMERIČKI TABLOID (Laguna) Na samom startu šezdesetih, na američkom tlu novo doba kriminala najozbiljnije hvata zalet . I svi su se umešali – od državnih službi, preko mafije, moćnih biznismena, političara, kubanskih izbeglica, odmetnika do solo igrača usijanih glava. U ovoj sočnoj američkoj priči, dva agenta FBI-ja i jedan plaćenik oblikuju događaje koji će zauvek izmeniti tok istorije.

(Visited 116 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like