Idealna nedelja za ljubitelje dokumentarnog filma: Beldocs

Volite li dokumentarce? Istorijski događaji, važna istraživanja i eksperimenti, razne umetnosti i poduhvati, sport, politika, veštine, misije, planeta koju nemilosrdno trošimo i sav živi svet na njoj, društvo, ljudi i lične priče… sve to odlično se pakuje u format od činjenica, lepote  & ličnog stava koji je pogodan kako za veliki, tako i za mali ekran.

Ma, svako od nas je u životu pogledao bar pet dokumentaraca. U početku to su bili Opstanak, zatim filmovi Majkla Mura, Buena Vista Social Club, Exit Through the Gift Shop, serijali Full Circle with Michael Palin, Long Way Round s Juanom Mekgregorom i Čarlijem Burmanom, pa Super Size Me, do legendarnih BBC-jevih produkcija s Dejvidom Atenborom, Lujom Teruom i Sajmonom Rivom, ali i dramatičnog Man on Wire i prelepog Tim’s Vermeer. Dok iščekujem Climate Change – The Facts, uživam u činjenici što u našoj zemlji postoji festival dokumentarnog filma.

U atraktivnom programu dvanaestog izdanja Beldocsa, našla su se aktuelna ostvarenja, među kojima i RBG, film o čuvenoj sudiji američkog vrhovnog suda Rut Bejder Ginsberg, pa Oskarom nagrađeni Free Solo (ako ste ga propustili 3. marta na kanalu National Geographic), zatim Splav, o čudnom socijalnom eksperimentu iz sedamdesetih, Đavo i Otac Amort (čuvenog Vilijama Fridkina) o egzorcisti rimske biskupije, pa Konor Mekgregor: Ozloglašeni, o najvećoj zvezdi u istoriji MMA borbi, kao i Bird on a Wire: Leonard Cohen, izgubljeni dokumentarac iz 1974, o jednom od najvećih muzičara i pesnika novog doba.

Publika će moći da vidi stotinak savremenih dokumentaraca, raspoređenih u niz kategorija, a domaća i međunarodna takmičarska selekcija, fokus na portugalsko dokumentarno stvaralaštvo (sedam filmova), te dve retrospektive – poznatog japanskog autora Kazue Hare i hrvatskog Gorana Devića – tek su neke od njih.

Dakle, 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće održan od 8. do 15. maja na 11 lokacija u Beogradu, dok će novosadska publika imati priliku da od 9. do 14. maja pogleda izbor filmova u Areni Cineplex, u terminima od 18:30 i 20:30 sati.

Program Beldocsa pogledajte na linku: https://beldocs.rs/pdf-program/, dok izbor od 12 dokumentaraca u novosadskoj Areni Cineplex možete čekirati ovde: http://www.arenacineplex.com/beldocs

VAŽAN INFO ZA SVE KOJI SU KUPILI KARTE: Zbog iznenadnog zatvaranja Dvorane kulturnog centra Beograda, filmovi predviđeni za prikazivanje u DKC-u, u okviru Beldocsa biće prikazani u istim terminima i to na novim lokacijama, 9. maja u Art Bioskopu Kolarac a od 10. do 14. maja u Kombank dvorani, sala 6. Karte kupljenje za DKC projekcije mogu se zameniti u novim prostorima održavanja pred početak projekcija. Dobitnici karata putem medija ulaze na spisak, umesto DKC-a, u Art Bioskopu Kolarac i Kombank dvorani, sala 6, po dogovoru.

(Visited 42 times, 1 visits today)
Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like