Bend čiju smo muziku negde čuli, a da toga možda nismo ni svesni!

U petak 17. maja izlazi I Am EasyTo Find, osmi studijski album američkog alternativnog benda The National

Ovu lepu vest juče je, nakon tri singla – You Had Your Soul With You, Light Years i Hairpin Turns – najavio i kratki istoimeni film Majka Milsa (20thCentury Women) sa Alisijom Vikander (divan dirljiv crno-beli rad, nešto duži od 26 minuta).

Kada je muzički stil u pitanju, The National koji ove godine slavi 20 godina postojanja, najčešće porede s Joy Division ili s Depeche Mode, Nikom Kejvom, pa i Leonardom Koenom. Iako sam od početka veka gomilu toga zavolela, i još više ishejtovala, ovaj bend je i dalje tu, prisutan u podlozi moje svakodnevice. I nekad mi se čini da ne obraćam dovoljno pažnju, jer uz Arcade Fire i Alt-J, The National je uobičajeni fini saundtrek za čitanje i druženje tokom sumornih popodneva.

Distanciran, melanholičan i uglavnom blago mračan zvuk u kombinaciji s jasnim i baršunastim vokalom frontmena Meta Berningera, očarava fanove širom sveta. I pored toga što ovakav zvuk često nije previše previše radio friendly, bar ne na ovim prostorima, mnogo nas je (svesno ili ne), bar jednom, čulo neku njihovu stvar. Samo pomislite na popularne serije poput Boardwalk Empire, ili Game Of Thrones, ili na filmove Warm Bodies i The Hunger Games: Catching Fire u kojima su se našle neke njihove numere.

 Video spot za Hairpin Turns koji je objavljen početkom meseca, možete videti na linku https://youtu.be/W_aN81SBI3A, a film I Am EasyTo Find na https://youtu.be/ifElv18k2O8Spot za pesmu Hairpin Turns inspirisan je filmom, mada su album i film dva nezavisna dela. Članovi benda su ovaj poduhvat opisali kao brata i sestru koji u okviru igre kradu jedno od drugog. Prethodno izdanje ovog benda, Sleep Well Beast iz 2017, nagrađeno je te godine Gremijem za najbolji alternativni album. I Am Easy To Find  predstavlja  svojevrsni nastavak ovog izdanja kojim bend odlazi korak dalje u aranžmanima pesama i pristupu komponovanju.

The National nastupaju na Szigetu 10. avgusta u 21:30, na Dan Panaitescu Main Stageu.

(Visited 66 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like