Vikend koji upravo počinje & trenuci za istinsku inspiraciju

Ko to tvrdi da je oktobar mesec knjige?! Tek što smo zašli u jun, a Krokodil se razmotao u možda najraskošnijem izdanju do sada!

Na jedanaestom festivalu privlačnih reči, od danas pa do nedelje možemo da vidimo i čujemo mnoge savremene (i čuvene!) autore od Gospodinova, Tabaševića, Babića, preko Markovića, Bužarovske do Jergovića i Basare. U međuvremenu, ovo je preporuka za čituckanje.

TAZE! Mišel Uelbek NE MIRIM SE (Booka) Ili ga volite ili… niste čuli za njega. A možda niste imali hrabrosti da pokušate da čitate neki njegov roman. Ništa strašno, to je šteta koju uvek možete da ispravite. Za uelbekoljupce, ova lična antologija, zbirka poezije koja se prekjuče pojavila u prodaji, pravi je mali biser & podsetnik da je Uelbek – onako surovo prefinjen – pre svega pesnik.

ZA FANOVE NEVINIH LAŽI Selest Ing NA SVE STRANE MALI POŽARI (Laguna)U mirnom, naprednom gradiću u okolini Klivlenda, sve se planira: od rasporeda krivudavih puteva, preko boja kuća, do uspešnih života koje će voditi njegovi stanovnici. A onda u grad dolazi zagonetna umetnica i samohrana majka, zajedno sa maloletnom ćerkom i krhka ravnoteža prividno savršenih odnosa se remeti – idila Srednjeg zapada nestaje poput mehura od sapunice.

JADI MLADOG VERNERA Adelaid de Klermon-Toner POSLEDNJI OD NAS (Laguna) U Njujorku 1969. harizmatični mladić Verner upoznaje porodicu žene u koju je zaljubljen. Njena majka će ga se uplašiti čim ga bude ugledala. Šta ona zapravo zna o njegovim roditeljima? Neočekivano otkriće o Vernerovom nimalo slavnom poreklu zapretiće da ugrozi njegovu vezu. Ako zaista želi da se bori za ljubav, Verner će morati da se suoči sa svojom prošlošću i potraži svoj pravi identitet…

 ČUDESNA KRATKA PROZA Georgi Gospodinov SVA NAŠA TELA (superkratke priče) (Geopoetika) Gde je leto tu treba da bude i neka dobra zbirka priča. Ovo je najnovija, iz Geopoetike. Gost ovogodišnjeg Krokodila, Georgi Gospodinov, jedan je od najčuvenijih savremenih bugarskih pisaca. O njegovim knjigama, prevedenim na više od dvadeset pet jezika, pisali su Njujorker, Njujork tajms, Gardijan, Liberasion i drugi. Majstor ne mora da objašnjava svoje delo, a podatak da je ova zbirka među najčitanijim je knjigama 2018. godine u Bugarskoj, govori MNOGO!

DUNIVERSE Frenk Herbert DINA 1 (Čarobna knjiga)U mom životu, pre Klarka, Pola i Filipa K. Dika, postojao je Frenk Herbert. I danas imam ljubičasti kompletić Peščana planeta (Arakis, Muad’ Dib, Prorok, Mesija, Deca Arakisa I i II). Atreidi, Harkoneni, mentati, melanž & mantre. Radnja ovog remek-dela naučne fantastike smeštena je u daleku budućnost i bavi se kompleksnim temama: ljudskim opstankom i evolucijom, ekologijom, ukrštanjem religije, politike i moći… Hvala izdavaču! 🙂

AKO NEKO NIJE PAZIO NA ČASU: Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji na jedinstven i originalan način predstavlja književnost regiona u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival KROKODIL je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu. Do sad je održano deset letnjih festivala i dvanaest gostujućih izdanja našeg festivala u sedam evropskih zemalja, uz učešće preko dve stotine pisaca iz zemlje, regiona i Evrope. 🙂

(Visited 134 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like