Svi smo mi pomalo Fleabag

Ona je otelovljenje savremene mlade osobe, bez obzira na pol: ranjiva, s ozbiljnom traumom, s potrebom da bude zabavna i jedinstvena, gladna fizičke i emocionalne bliskosti, gura kroz život kako zna i ume

Ova serija je o sudbini, o ljubavi i o mržnji – kako je Fibi Voler Bridž jednom izjavila. I svi možemo da pronađemo nešto blisko u liku koji je ova sjajna umetnica kreirala.

Komad koji je pre šest godina oživeo kao desetominutni skeč, a zatim i celonoćni stendap, evoluirao je u jednosatnu pozorišnu monodramediju, zatim u odličnu seriju u dva dela (koju je, naravno, napisala ujedno i glavna glumica FVB), a za par meseci postaće i knjiga. Ovo je pravi biser modernog britanskog televizijskog programa: kratke epizode (uglavnom od 26 minuta, s par još kraćih izuzetaka), obraćanje gledaocu (breaking the fourth wall, otprilike kao u Malkomu i House of Cards iz najboljeg perioda), dobar tempo sa sirovim humorom, sjajna muzika (komponovala ju je autorkina starija sestra Izabel Voler Bridž).

Ono što je u prvoj sezoni počelo kao urnebesna crna komedija u kojoj nesigurna, traumatizovana junakinja jedva izlazi na kraj sa svojom disfunkcionalnom porodicom i neizvesnošću opstanka u modernom svetu, završilo se u drugoj sezoni s prstohvatom bronteovske romantike i vickastom metaforom.

Upravo ova finalna sezona Fleabaga polovinom jula okitila se s 11 nominacija za Emmy, a pre četiri dana dominirala je na dodeli nagrada Udruženja televizijskih kritičara (TCA) u tri važne kategorije: za najbolji program godine, kao najbolja komedija, a scenaristkinja i glavna glumica dobila je priznanje za izvanredno individualno dostignuće u komediji. NME je juče preneo objavu čuvene izdavačke kuće Hodder & Stoughton o knjizi scenarija i dramskih tekstova za Fleabag (s posebnim bonusima) čije je objavljivanje planirano za 5. novembar.

Pre nego što nas je potpuno oborila s dve sezone &12 briljantnih epizoda serije Fleabag, autorka je svoje delo predstavila publici 2013, na Edinburškom festivalu u formi komičnog one-woman pozorišnog komada (nagrada Fringe First Award) koji je ubrzo postao veliki hit. Nekoliko godina kasnije, 2016, na BBC-ju startuje prva sezona serije, i tada su svi koji prate tokove u sferi šoubiza čuli za nju. Voler Bridž je otada napisala scenario za Killing Eve, igrala u Solo: A Star Wars Story, sve vreme održavajući plamen u pozorišnoj verziji Fleabag Londonu i u Njujorku, a trenutno spasava scenario za Bonda 25 (na lično instistiranje Danijela Krejga). Po onome što se vidi u seriji, i zbog svih tih sjajnih ekspresija & odličnog izvođenja, lako se može pretpostaviti zbog čega su predstave u Sohou i Of Brodveju rasprodane nedeljama unapred.

Kada govori o dugogodišnjoj metamorfozi jedne ideje i velikom uspehu serije, FVB u svom maniru kaže da je svakodnevno muze, a čak je pre nekoliko dana izjavila i da fantazira o tome da Fleabag oživi jednom, kad napuni 50. 🙂

Jasno je da je ova mlada Britanka prava IT girl 21. veka. Ako kojim slučajem još niste pogledali Fleabag, obavezno to uradite, jer će vam biti jasno zbog čega Fibi Voler Bridž (34) ima ceo svet pod svojim nogama.

(Visited 208 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like