Treba li neke stvari da ostavimo tamo gde jesu?

Ovo ste verovatno već čuli: početkom iduće godine počinje snimanje četvrtog dela Matriksa…

Prošao je gotovo ceo jedan dan, a ja još varim vest o tome da se Lana Vačovski (u vreme rađanja jednog od velikih fenomena novog doba poznatija kao deo tandema The Wachowski Brothers), nalazi u fazi priprema za četvrti deo slavnog Matriksa. Naravno, Kijanu i Keri En Mos tumače glavne uloge. Ne znam da li da iskuliram ili da se radujem.

Kako tvrde svetski mediji, (a variety.com i empireonline.com tek su dva glasa u opštoj medijskoj kakofoniji), za sada su najvažnije filmske ovonedeljne teme ime novog filma o Bondu, neizvesna sudbina Spajdermena zbog raskola Sonyja s jedne i Disneya i MCU s druge strane, i četvrti Matriks na vidiku. S obzirom da će Sony, Disney i Marvel fino preživeti razvod, jasno je da najviše mogu da propate fanovi (jer ako se ne pomire, nestašni Spajdermen više neće biti deo budućih Marvelovih filmova). Ovo je bila digresija.

Da se vratimo patnji. Priznajem da sam Matriks prvi put gledala na jednoj piratskoj televiziji, u doba za koje smo mislili da je najgore u novijoj istoriji, ne sluteći da posle brejka nade, ono najgadnije tek dolazi. A zatim i u bioskopu, pa kod kuće još nekoliko puta, i kad je objavljen DVD. Kakva akcija, kakva revolucija akcionog i SF žanra, kakav kvalitetan sajberpank,  kakva glatka pop filozofija…

Nekoliko godina bila sam ubeđena da je Matriks među deset najboljih filmova koje sam gledala. Prestala da ga doživljavam kao svoj film kada su snimili one nategnute, a ipak izuzetno komercijalne nastavke – The Matrix Reloaded i The Matrix Revolutions. Osim sjajno stilizovanih likova, perfektnih akcionih scena i dobre grafike, nastavci jednostavno nisu imali moć originala, ostali su potisnuti & sve manje važni kako je vreme prolazilo. Delovalo mi je kao da su razblažili izvornu snagu prvog filma. Ovog proleća navršilo se dvadeset godina od njegove premijere, a ja skoro da nisam ni trepnula.

U stvari, setila sam se trilogije, pre jedno četiri-pet godina, kada je startovao Džon Vik. I to zato što je upravo ovaj set filmova transformisao sjajne kaskadere u poznata rediteljska imena: Čad Stahelski danas je poznat po serijalu Džon Vik a Dejvid Lič je osim prvog Vika režirao Atomic Blonde, Deadpool 2, F&F spin off: Hobbs and Shaw. A nekada su vodili timove kaskadera u sva tri Matriksa. Tokom proteklih pet godina, oni su krivci što su se filmske makljaže i pucačine usavršile do perfekcije, a bioskop postao kompletan doživljaj. Naravno, ako volite akcioni film.

Internet od juče bruji o četvrtom nastavku Matriksa, sa sve Neom i Triniti (Morfeusova sudbina još je neizvesna). Lana Vačovski ne samo da će režirati, već je napisala i scenario, i tome su joj pomogli majstori zanata – bosansko-američki pisac Aleksandar Hemon (Projekt Lazarus, Kako su nastali ratovi zombija, Moji roditelji:Uvod) i engleski pisac Dejvid Mičel (Atlas oblaka, Slejdova vila, Nevidljivi sati). Oba književnika već su sarađivala s ekipom Vačovski na seriji Sense8 i naravno, filmu Cloud Atlas.

Snimanje bi trebalo da počne iduće godine. Izbor scenarista obećava, a tu su i harizmatični glavni glumci, tako da… možda ima nade. 🙂

(Visited 114 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like