U glavnom gradu sve pršti. Od izložbi

Za par dana, Beograd će postati domaćin još jednog plemenitog dešavanja. Obratite pažnju, jer ovo nije obična izložba fotografija

U Italijanskom institutu za kulturu, 3. oktobra u 18:30 biće svečano otvorena izložba Luiđi Di Saro.Teatar u formi fotografije

Ako vas interesuje i dotiče savremena umetnost, trebalo bi da obezbedite malo prostora za sebe i da tokom oktobra trknete do Italijanskog instituta za kulturu.

Autor, Luiđi Di Saro, živeo je i stvarao tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, u periodu koji i danas privlači pažnju stručnjaka zbog mnoštva inovacija u savremenoj umetnosti.

Bio je lekar i vrlo produktivan umetnik, neumoran u eksperimentisanju i učenju. Usavršavao je crtanje, slikanje, graviranje, vajanje, fotografiju i umetnost performansa s posebnim fokusom na teme tela pokreta svetla i apstraktnih formi.

Sve vreme neumorno je manevrisao između egzaktnog i artističkog, uz ogromnu ljubav prema književnosti i odlično znanje nemačkog i engleskog. Di Saro je mnogo putovao (Nemačka, SAD, Britanija, Francuska, Egipat, Tunis i Japan), a 1978. se usresredio na opremanje studija u svojoj kući na jezeru Lago di Vico gde je nameravao da otvori školu eksperimentalne umetnosti. I tu je zaustavljen.

Stradao je 24. februara 1979 – nekoliko meseci posle trideset sedmog rođendana. Ubijen je u Rimu, zbog kobne greške u atmosferi političkih previranja i terorizma u Italiji.

Iza Luiđija Di Sara ostala je ogromna umetnička zaostavština (slike, crteži, fotografije, skulpture, grafike, ), kao i projekti, beleške, aforizmi i poezija koju je pisao. Sve ovo postalo je jezgro istorijskog arhiva Luigi Di Sarro Documentation Centre for Contemporary Artistic Research –  savremenog umetničkog centra koji je u znak sećanja 1981. osnovala njegova porodica. Mnoga umetnička dela Luiđija Di Sara nalaze se kako u italijanskim, tako i u muzejima širom sveta.

Povodom obeležavanja Dana savremene umetnosti, Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavlja izložbu Luiđi Di Saro. Teatar u formi fotografije. Izložba se organizuje povodom četrdesetogodišnjice od smrti umetnika, u saradnji s Centrom za dokumentaciju iz oblasti istraživanja u savremenoj umetnosti Luiđi Di Saro, a priredio ju je prof. Lorenco Mango sa Univerziteta u Napulju L’Orientale. Ovaj projekat, čiju ideju je lansirao sam Di Saro označivši na jednom crtežu olovkom odredišta na globusu Rim, Njujork, Tokio i… ko zna gde još, promovisan je i realizovan u brojnim gradovima u inostranstvu a nakon Beograda uslediće druge izložbe u svetu.

Svečano otvaranje izložbe u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu zakazano je za 3. oktobar 2019. u 18:30, a pred otvaranje, u 17:30, održaće se i važna promocija vezana za izložbu – beogradskoj publici biće predstavljena knjiga Te noći u Rimu novinarke i spisateljice Karle Kujareli

Izložba će trajati do 22. oktobra.

INFO: Italijanski institut za kulturu u Beogradu i ove godine učestvuje u obeležavanju Dana savremene umetnosti, inicijativi za promociju sveta savremene umetnosti koju organizuje Asocijacija italijanskih muzeja savremene umetnosti (AMACI) a koordinira Generalna direkcija za savremenu umetnost i arhitekturu i urbane periferije Ministarstva kulture Italije (MiBAC). Zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova i međunarodnoj saradnji koja je pokrenuta tokom prethodnih izdanja, i ambasade, konzulati i Italijanski instituti za kulturu u inostranstvu organizuju događaje u cilju valorizacije savremene italijanske umetnosti i kulture.

Mesto izložbe: IIC Belgrade, Kneza Miloša 56, Beograd Ulaz: slobodan

(Visited 43 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like