Razum & osećajnost Grete Gervig

Male žene stižu u domaće bioskope za samo dva dana, i pravi je trenutak da kažemo zašto željno iščekujemo ovaj film  🙂

S obzirom na status & trending imena Greta Gervig, njeno poslednje ostvarenje  probudiće radoznalost kod većine filmskih sladokusaca, te će ga najverovatnije čekirati i oni koji ne vole mnogo kostimirane drame, oni koji nisu fanovi literature pretprošlog veka, ili filmofili koji se žesto smore kad ih nešto podseti na Downton Abbey ili Gvinet u ulozi Eme…

Gervig, uspešnu glumicu pamtimo po sjajnim ulogama u filmovima Greenberg, Frances Ha, The Humbling, Maggie’s Plan, Mistress America… ali i kao koscenaristkinju dva navedena filma – Frances Ha i Mistress America (koje je napisala sa svojim partnerom, rediteljem i scenaristom Noom Baumbahom).

Pre dve godine, privukla je pažnju svojim prvim samostalnim delom,neodoljivim, osećajnim, malim filmom Lady Bird koji je napisala i režirala. Ovo ostvarenje nominovano je za Oskara u pet kategorija, a osvojilo je, valjda, sve ostalo.

Inače, film Male žene osma su u nizu bioskopskih i TV ekranizacija čuvenog tinejdž romana Lujze Mej Alkot, romantično ispričane priče o četiri sestre koje se bore za sopstveni životni put u drugoj polovini XIX veka; priča o porodici, ljubavi, kreativnosti i individualnosti. Svojevremeno je ovo čuveno delo (inače staro oko 150 godina), autorki naručeno i ona ga je, pod pritiskom izdavača, završila za par meseci. Ispostavilo se da je roman s autobiografskim elementima pun pogodak, da je pronašao svoju publiku (generacije i generacije mladih), dok je čitav niz pozorišnih, filmskih, a kasnije i televizijskih stvaralaca crpeo iz ovog dela novu inspiraciju.

Sudeći po kritikama (i nominaciji!), osnovna vrednost najnovije adaptacije Malih žena upravo je scenario Grete Gervig u kome je autorka smelo rekonfigurisala roman Lujze Mej Akrot i u svom šarmantnom maniru ispričala životnu, toplu, duhovitu priču o formiranju jednog umetnika. Svi koji su imali priliku da vide Gretu Gervig kao glumicu, da je osete kao scenaristkinju i rediteljku, znaju koliko su suptilne njene interpretacije i sa koliko topline, razumevanja i ljubavi prema ljudima priča svoje priče.

Film ima šest  nominacija za nagradu Oskar: za najbolji film, za najbolji adaptirani scenario, glavnu žensku i sporednu žensku ulogu, kostim i muziku.

Zbog svih sjajnih preporuka, zbog Grete i njenog senzibiliteta, plemenite priče, odličnih glumaca, divnih kostima, kamere i scenografije, jedva čekamo 23. januar i start Malih žena u domaćim bioskopima.

Glumačka postava je tim-koji-dobija, jer su sjajne mlade zvezde Seršu Ronan, Frančesku Pju, Emu Votson, Elizu Skanlen i Timotija Šalamea podržale Meril Strip i Lora Dern, majstorice glumačkog zanata.

(Visited 134 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like