Da osetimo da postojimo i u gradu, na +30 u hladu

Nastupilo je novo doba. Samo polako, snaći ćemo se, samo je važno održati koncentraciju u ovom varljivom letu 2020. Jedan provereno dobar recept je ČITANJE, a ovo je pet novih knjiga za rekreaciju uma & duše 🙂

Lisa Tadeo TRI ŽENE (Booka) TOP PRIORITY BESTSELLER Zbog ovakvih knjiga mrska mi je pauza koju moram da napravim između čitanja dve knjige; najavljena je kao maestralna desetogodišnja studija ženske žudnje i seksualnosti i  upravo je dobila nagradu Nibbies (ili The British Book Awards 2020) u kategoriji Non-fiction: ‘Narrative’ Book of the Year.

Utemeljena na godinama podrobnog istraživanja i ispričana s neverovatnom otvorenošću i neposrednošću, ova knjiga istovremeno je novinarski uspeh i pripovedačka pobeda, ujedno sva u nijansama i ispunjena saosećanjem. The Washington Post ju je opisao kao opčinjavajuće istraživačko štivo o svim zbrkanim i komplikovanim nijansama žudnje, slomljenog srca i zanesenosti, koje se ne ispušta iz ruku.

Mirča Elijade BENGALSKA NOĆ – MAITREJI (Geopoetika) LA NUIT BENGALI Malo egzotike u friškom izdanju iz Geopoetike. Čuveni istoričar religija i stručnjak za mitologiju, alhemiju i indijsku filozofiju napisao je daleke 1933. godine poluautobiografsku raskošnu ljubavnu priču, priču o samospoznaji i klasnim i rasnim predrasudama. Radnja je zasnovana na iskustvu Elijadeovog života u Kalkuti, u kući njegovog indijskog mentora. Bengalska noć / Maitreji, roman je o ljubavi koja se rađa između njegovog protagoniste Alena i Maitreji, ćerke njegovog domaćina.

Kolson Vajthed  MOMCI IZ NIKLA (Laguna) ISTORIJA NASILJA Najsvežiji dobitnik Pulicerove nagrade izuzetna je priča o upornosti, dostojanstvu i iskupljenju. Zasnovan na stvarnim događajima iz muške škole koja prevaspitava loše momke. Ali ono što se zaista dešava na Niklovoj akademiji nije ni nalik njenoj slici u javnosti, a glavni junak će, ma koliki idealista i optimista bio, ubrzo shvatiti kako stvari stoje. Smešten u šezdesete godine prošlog veka, u vreme rasne segregacije na američkom Jugu, ovo je uzbudljiv, provokativan i snažan prikaz rasizma i neravnopravnosti koji su i danas vrlo aktuelni.

Hiromi Kavakami PROFESOROVA TAŠNA (Booka) THE ODD COUPLE Savršeno konstruisana, duhovita i dirljiva priča o jednoj staromodnoj romansi u savremenom Japanu, Profesorova tašna je nakon lokalnog uspeha i prestižne nagrade Tanizaki, postala veliki bestseler, prevedena na 15 jezika, a u SAD, Velikoj Britaniji i Francuskoj zadobila je kultni status. Cukiko je žena u poznim tridesetim, sklona izlascima u barove, dobroj hrani i piću. U jednom od izlazaka naleteće na svog profesora iz srednje škole, tri decenije starijeg od nje, visprenog i u dobroj formi, sa istom naklonošću ka dobroj hrani, pivu i sakeu. Ovaj neobičan tandem, serijom slučajnih a potom sve namernijih susreta, razvija neobičan odnos koji pomalo trapavo ali i snažno naginje ka ljubavi.

Giljermo Martines ALISINI ZLOČINI (Laguna) REŠAVANJE ZAGONETKI Odlična preporuka za čitanje je i to što je autor za ovo delo dobio nagradu Premio Nadal za 2019. godinu, najstariju špansku književnu nagradu. Krajem prošlog veka, mlada stipendistkinja pronalazi stranicu istrgnutu iz privatnih dnevnika Luisa Kerola, autora Alise u Zemlji čuda. Tajna koju krije ova stranica može drastično izmeniti sve što se zna o Kerolu. Ali ona ne stiže na sastanak bratstva Luis Kerol sa svojim otkrićem… Pitkim, preciznim i besprekornim stilom, iza kojeg stoji briljantan matematički um, Martines je napisao očaravajući roman koji u tradiciji Borhesa i Umberta Eka prenosi detektivsku priču na teren književnosti.

(Visited 104 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like