U zamci dobre knjige

Prepreden, pitak i superskockan stil Delfin de Vigan ekspresno zamrzava sva dešavanja osim onih na stranicama knjige

“Ovo je svet čije nam postojanje izmiče.”

Da li vam ponekad deluje da nam je svakodnevica nadrealna? Da se bizarni događaji nekontrolisano nižu i iz dana u dan pojačavaju tempo?

Tviter, Instagram, Jutjub, TikTok izazovi, storiji, kanali, podkast za svaki ukus,  fake news, gomila reklama koje moramo da pogledamo pre nego što nastavimo sa konzumacijom teme koja nas zanima? Nove tehnologije, novi mediji i virtuelni svet zapravo silno iscrpljuju.

Nije mi udobno da svoje privatno delim sa nepoznatima, iako bi mi bilo vrlo teško da moram da se odreknem mobilnog i da moram da se vratim u doba pre interneta, pre digitalne revolucije. Ali to sam ja.

I nisam znala da li će mi se dopasti roman koji je Booka objavila pre par nedelja. Volim da pročitam dobar krimić, pa sam ovoj knjizi dala prednost iako mi je tema “našeg sveta u digitalnom dobu, opterećenog virtuelnim egzibicionizmom, u kome je životni smisao biti viđen i poznat na društvenim mrežama” zapravo jeziva i depresivna.

Otpor koji sam na početku čitanja osećala istopio se začas. Prepreden, pitak i superskockan stil Delfin de Vigan ekspresno je zamrzao sva dešavanja osim onih na stranicama knjige i nije mi preostalo ništa drugo osim da čitam. I čitam.

Uhvaćena u zamku  triler, krimić, predložak za atraktivan Netflixov film, ma, whatever, brzo sam shvatila da je ovo važan segment distopije u kojoj živimo.

Dakle, ukratko, mala Kimi i njen brat Semi, velike su zvezde društvenih mreža. Njihova majka, Melani Klo, nekada veliki fan rijalitija, ozbiljno posvećena karijerama kćerke i sina, svakodnevno objavljuje porodične snimke na Instagram storiju i Jutjub kanalu koji ima milionsku publiku i na stotine miliona pregleda. U posao su uključeni poznati brendovi, zarada je ogromna, njena porodica je poznata i popularna, ostvarile su joj se želje o slavi i blagostanju. Sve dok jednog dana neko ne otme njenu šestogodišnju kćerku.

Otmicu male Kimi istražuje iskusna, kompetentna i uporna policijska analitičarka Klara Rusel. Okej, ona možda ima problem sa intimnošću i sopstvene demone, ali je odgovorna i svesna sveta koji je okružuje.

Jer, Klara zna da neguje svoju privatnost i kako da preživi surovost novog doba. Zbog nje se sam se osećala dobro kada sam pročitala ovu knjigu.

“Već neko vreme joj se čini da živi na naličju sveta u nekom skrivenom kutku, na rubu tih navodno društvenih mreža zasićenih lažnom ljubavlju i autentičnom mržnjom…”

Roman Deca su zakon je zanimljiv triler, “društveni roman”, ali i dobro osmišljena studija slučaja o odricanju od privatnosti. Priča o novom primitivizmu, savršeno ankerisanom Insta/YT influenserskom dobu, nemaštovitim, superlepljivim forama produkt plejsmenta, kopi-pejstovanju, filterima, pućenju i filerima, ultraaktuelnim oblicima eksploatacije, svim tim prečicama-do-lake-love, uz onaj stari, ofucani gadni štih child beauty pageant-a i rijalitija sa TLC-ja.

Ovo su ozbiljni i važni problemi savremenog sveta, a sa posledicama ćemo se tek suočiti.

Delfin de Vigan DECA SU ZAKON (Booka)

(Visited 18 times, 1 visits today)
Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like